AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić apelovao je danas u Skoplju na što hitnije i bezuslovno ukidanje jednostrano nametnutih taksi od strane Prištine, a koje egzistencijalno ugrožavaju značajan broj građana.

Na sastanku ministara inostranih poslova učesnica Berlinskog procesa, na temu "EU perspektiva za ZB6", Dačić je kazao da uprkos takvom ponašanju Prištine, Beograd nije uzvratio nijednom recipročnom merom, jer se od samog početka dijaloga sa Prištinom protivi povlačenju jednostranih poteza, koji nanose veliku štetu nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Naša nastojanja idu i korak napred, posebno imajući u vidu inicijativu za daljim produbljivanjem ekonomske saradnje, obezbeđivanjem uslova da sve četiri slobode - kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, koje su i suština Evropske unije, zažive i u našem regionu", rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Šef diplomatije je podsetio da su u januaru predstavnici Beograda i Prištine potpisali pismo o namerama u vezi sa obnovom avionske linije Beograd - Priština posle više od 20 godina, kao i da je u Minhenu potpisana izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja.

Dačić je istakao da Beograda aktivno radi na unapređenju regionalne saradnje, odnosno opredeljenju za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

"Pri donošenju ovih odluka, Beograd se rukovodio stavom da je zbog nas samih, budućih generacija i zajedničkog prosperiteta, potrebno učiniti takve korake i dati punu šansu regionalnoj saradnji, stabilnosti u regionu i daljem napretku svih sa zapadnog Balkana ka punopravnom članstvu u EU", rekao je on.

Govoreći o regionu, Dačić je izrazio uverenje da niko ne može bolje da poznaje region Zapadnog Balkana, njegove osobenosti i nasleđe, aspiracije i težnje od onih koji se u njemu nalaze.

Prema njegovim rečima, Srbija pridaje veliki značaj "Berlinskom procesu" i pozdravlja prioritete zajedničkog predsedavanja Severne Makedonije i Bugarske.

"Duboko verujemo da ova regionalna inicijativa nikako nije zamena za proces evropskih integracija. Siguran sam da ne treba podsećati da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a identična stremljenja dele i ostale učesnice iz regiona", rekao je šef srpske diplomatije.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Kako je objasnio, čvrsto opredeljenje svih u regionu za integraciju u EU nije upitno, već se više može govoriti o skepticizmu među državama članicama EU.

Dačić se nada da će nova metodologija EU za unapređenje pristupnih pregovora vrlo brzo doprineti otklanjanju prepreka za napredovanje svih u regionu u procesu EU integracije, kao i da je neophodan uslov za to definisanje jasnih kriterijuma i čvrsto pridržavanje dogovorenih uslova za napredak.

"Iako, na osnovu predloga, nova metodologija neće biti obavezujuća za Srbiju, svakako da smo zainteresovani za mogućnosti koje pruža. Važno je da se, u svakom slučaju, ima u vidu da je Srbija već značajno odmakla u procesu pristupanja EU i samom pregovaračkom procesu, te da brojni napori i dostignuća koje smo ostvarili moraju da budu adekvatno vrednovani i priznati", rekao je šef srpske diplomatije.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je naglasio i da se nada da će pregovori o pristupanju Severne Makedonije i Albanije sa EU uskoro biti otvoreni, ali i da Srbija nije zadovoljna ni dosadašnjom dinamikom u otvaranju poglavlja, iako je preduzela brojne korake da broj otvorenih poglavlja bude znatno veći.

"Nadamo se da će u predstojećem periodu biti stvoreni uslovi za naš brži napredak ka EU, u skladu sa jasnim i unapred definisanim uslovima. Takođe, kandidatski status BiH je naredni korak koji nedostaje. Na potrebu omogućavanja slobodnog kretanja svih građana sa Balkana ne treba da podsećam", rekao je Dačić.

On je podsetio i na brojne korake koje je preduzela Srbija radi ostvarenja što bolje regionalne saradnje, poput potpisivanja Regionalnog sporazuma o smanjenju cena rominga.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Dodaje i da je Skupština Srbije nedavno usvojila Zakon o potvrđivanju Protokola 6 uz CEFTA Sporazum o liberalizaciji trgovine uslugama, čime se proširuju mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u ovom delu Evrope.

Ističe da je upravo to potvrda naše konstruktivnosti u odnosima na Balkanu, pri čemu je trgovina jedan od važnih stubova i generator ukupnog privrednog razvoja.

"Takođe, dajemo podršku nastavku regionalnih pregovora u vezi sa profesionalnim kvalifikacijama. Ovo je još jedna potvrda da se Beograd prema pitanjima od životnog značaja svih građana u našem regionu, ne odnosi na nepromišljen, već na civilizovan način", zaključio je Dačić na ministarskom sastanku učesnica Berlinskog procesa.

#Ivica Dačić

#Priština

#Takse

'