AKTUELNO

Danas je u Skupštini grada Jagodine održana 34. sednica Skupštine, poslednja u ovom sazivu, što je bila i prilika za svojevrstan izveštaj o radu koji je ovom prilikom dao predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma.

Na kraju 34. sednice Skupštine grada Jagodine na kojoj je 17 tačaka dnevnog reda usvojeno jednoglasno, predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma je rekao da je u prethodnom četvorogodišnjem mandatu urađeno mnogo toga što Jagodinu razlikuje od drugih gradova. Marković je na prvom mestu istakao socijalni program jagodinske lokalne samouprave za koji kaže da je najbolji u Srbiji i u skladu je sa našom politikom da budžet troše građani a ne političari.

Foto: Pink.rs

"U protekle 4 godine imali smo brojne kapitalne investicije od kojih bi izdvojio rekonstrukciju izvorišta u Ribaru i zamenu kompletnog vodovoda. To je jedinstven primer u Srbiji da se čitava investicija, koja je vredna 4.5 miliona evra, servisira 70 odsto iz budžeta lokalne samouprave a 30 odsto je donacija Vlade Republike Nemačke i KFV banke. Jagodina je jedinstvena i po besplatnom prevozu za sve stanovnike na svojoj teritoriji, po tome što o trošku lokalne samouprave šalje učenike četvrtog i osmog razreda osnovne škole i učenike završnih razreda srednje škole na more, po tome što ima najnižu cenu vrtića u Srbiji, po tome što vodi uspešnu borbu protiv bele kuge, zbog čega svake godine upisujemo po jedno odeljenje đaka prvaka više na teritoriji grada Jagodine. Sve ovo smo uspeli zahvaljujući tome što smo dosta štedeli. Kod nas odbornici ne primaju dnevnice, članovi Gradskog veća ne primaju plate, članovi nadzornih odbora nemaju nadoknade", rekoa je Marković i dodao:

"Funkcioneri ne koriste opštinske automobile i sami plaćaju svoje mobilne telefone. Jagodina je jedinstvena po tome što u Jagodini nema komunalne policije iako na to imamo pravo, nema pauk vozila jer ne želimo da punimo budžet kažnjavanjem naših građana. Jagodina se izdvaja i po tome što jedina u Srbiji u svom budžetu prikazuje donatore. Od tih donacija organizovali smo putovanja naših studenata, poljoprivrednika, samohranih roditelja, prosvetnih i zdravstvenih radnika u inostranstvo. Za ove četiri godine o trošku donatora a u našoj organizaciji u inostranstvo je putovalo više od 18000 građana Jagodine. Jagodina se izdvaja i po činjenici da ima suficit u spoljnoj trgovini, da jagodinske fabrike više izvoze nego što uvoze. 54,2% suficita u Pomoravlju napravile su fabrike u Jagodini a 45,8% ostalih 5 opština u Pomoravlju. Najviše se izvozi u Italiju zahvaljujući italijanskim fabrikama koje smo sami doveli u Jagodinu. Želim da se zahvalim ovom prilikom i vlasnicima naših domaćih preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika".

Marković ističe da u sami napravili i brojne međunarodne kontakte.

Foto: Pink.rs

"Bili smo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde sam na balu Sister siti (Udruženje pobratimskih gradova) bio jedan od 4 govornika, u Rumuniji gde nas je primila predsednica Vlade i 5 ministara. Napravili smo odličnu saradnju sa Egiptom, u Rusiji napravili saradnju sa najvećom partijom tamo Jedinstvenom Rusijom, odličnu saradnju sa Grčkom, koja me je zbog uspešne saradnje saradnje imenovala za počasnog konzula Grčke u Srbiji. Odlične kontakte imamo sa Austrijom i gradom Bečom, sa Turskom gde smo primljeni na veoma visokom nivou, bili smo u Bugarskoj i Belorusiji. U Sloveniji smo posetili gradonačelnika Ljubljane Jankovića a u Hrvatskoj smo posetili gospodina Bandića, gradonačelnika Zagreba. Tim posetama smo hteli da izbalansiramo odnose sa našim susedima , da se okrenemo budućnosti i saradnji", rekao je Marković.

Kako je rekao Marković, u narednom periodu planiraju mnogo novih investicija, izgradnju potpuno novog Kulturnog centra, novi vrtić na Pivari.

"Počinje izgradnja zatvorenih bazena u Jagodini od strane jednog privatnog investitora, a imamo i dogovore sa nekoliko novih stranih investitora, tako da u Jagodini neće biti zaposlen samo onaj ko ne želi da radi", rekao je Marković.

Zahvaljujući se svojim koalicionim partnerima iz SPS-a i SNS-a, Marković je rekao da na narednim lokalnim izborima, na koje će izaći kao koalicija Jedinstvena Srbija - Socijalistička partija Srbije - Srpska napredna stranka, očekuje odličan izborni rezultat koalicije jer kako je rekao "naša koalicija ima impozantan izveštaj o radu, i da su na našoj listi ljudi koji su zaposleni, koji iza sebe imaju veliko iskustvo i rezultate u radu. Građani neće glasati za one koji nemaju nikakvo radno iskustvo, koji nemaju nikakve rezultate iza sebe i koji žele da im politika bude prvo i jedino radno mesto".

Predsednik Gradskog odbora SPS- a u Jagodini Goran Milosavljević je rekao da rad skupštinskog saziva neće meriti dužinom skupštinskih sednica već ogromnim rezultatima koji su postignuti.

Predsednik Gradskog odbora SNS u Jagodini, Nikola Radosavljević je rekao da je saradnja sa JS i SPS u Jagodini u prethodne četiri godine bila odlična, da su radili u korist građana i da očekujemo u narednom periodu dosta novih radnih mesta.

#Dragan Marković Palma

#Grad Jagodina

#Jedinstvena Srbija

'