AKTUELNO

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ambasador Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS) Jan Bratu daans su na sastanku konstatovali da je proces povratka Srba na KiM u stagnaciji.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, na sastanku je rečeno da su razlozi stagnacije povratka Srba različiti, ali da su najveći uzurpirana imovina, te bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama.

"Zbog toga postoji jasna namera Ministarstva za zajednice i povratak da u budućnosti preduzme konkretne korake na institucionalnom nivou kako bi došlo do pozitivnih promena", rekao je Jevtić.

Zvaničnici su se saglasili da je neophodno nastaviti saradnju u pogledu procesa povratka raseljenih i da se u javnosti zvaničnici moraju uzdržati od upotrebe bilo kakve zapaljive retorike koja u velikoj meri negativno utiče na sve one koji su se odlučili ili razmišljaju da se na KiM vrate.

"Veoma je važno da dođe do promene trenutne situacije. Za tako nešto nam je neophodna podrška OEBS-a, resornih ministarstva, ali i ostalih institucija na Kosovu. Nisu dovoljne samo reči, već je jako bitno da se uspostave mehanizmi koji će institucije naterati da sprovode dogovoreno", kazao je Jevtić.

#Dalibor Jevtić

#Kosovo

#Srbi

#povratak

'