AKTUELNO

Odgovorni urednik "Srpskog telegrafa" Boris Vuković smatra da je dobro što će specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel nastaviti da učesvuje u dijalogu, podsetivši da je Albancima rekao da moraju da ukinu takse na proizvode iz centralne Srbije.

- Kada pričamo o Grenelu moramo da posmatramo nekoliko činjenica. Grenel je čovek koji je i do sada zauzimao jedno strateški bitno mesto u ambasadi SAD u Nemačkoj što je jedna od glavnih konekcija Amerike i Evrope. Sa druge strane čovek koji za sada možda ima i najviše uspeha u samim pregovorima Beograda i Prištine. On ima konkretan rezultat iza sebe, a to je uspostavljenje linija avio i železničkog saobraćaja – naveo je Vuković, podsetivši da je reč o čoveku koji zadužen za dnevne brifinge Trampa.

On je ocenio da je dobro što će Grenel ostati u pregovorima Beograda i Prištine, jer je on čovek koji otvoreno kaže i Albancima šta treba da urade, kako i da ne postoji nikakav sistem reciprociteta u smislu ukidanja taksi, te da to prvo treba rešiti. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Američki ambasador u Prištini je otvoreno rekao da će SAD ako ne budu ukinuli takse, povući vojsku sa teritorije KiM – istakao je Vuković.

Kako je dodao, to je do sada neviđena situacija.

- Albanci imaju jedan instančan instinkt za stepen pritiska na njih. Oni su otvoreno i rekli da je američka diplomatija njihova spoljna politika. Do sada su govorili da Priština mora da ukine takse, da će biti zaustavljene investicije, a sada je otvoreno Kurtiju rečeno – povući ćemo vojsku, ako ne ukineš takse, a zna se kakav je to signal ako Amerika povuče vojsku – dodao je Vuković.

Prema njegovim rečima, možda je to konačno i pokazatelj Grenelove politike, i politike Beograda – dajte da sednemo za sto, ako sednemo za sto onda i ova druga strana mora da uradi ono što je do nje. 

Pričamo o taksama, a šta je sa Briselskim sporazumom, sa Zajednicom srpskih opština?

- Sada u Evropi postoje oni koji kažu treba ukinuti takse, a onda nekim zaobilaznim putem to sabotiraju, Odnosno nekih naših neiskrenih prijatelja i možda u toj diplomatiji namazanih zemalja koji kažu moraju da se ukinu takse, da se sedne za sto da se pregovara, a onda Albnancima daju signal da drže takse što duže – smatra Vuković.

Klinton planirao razgraničenje Srba i Albanaca

Bivši guverner Ilinoisa srpskog porekla Rod Blagojević je za Srpski telegraf ispričao da je maja 1999. na stolu je kod Bila Klintona bila ponuda razgraničenja, odnosno ponuda da se na neki način razgraniče Srbi i Albanci i da se na neki način uđe u neko rešenje. Kako navodi Vuković, tadašnja državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt je odbila tu ideju i uništila svaku mogućnost da se tako nešto dogodi.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić smatra da Grenelova pozicija otvara vrata budućem eventualnom dijalogu Beograda i Prištine, ali pre svega ukidanje taksi.

- Nadamo se da je to jedan od dobrih znakova da će Priština zaista učiniti ono što očito godinu dana već traje. Ekonomija Srba, kada pogledate njihov svakodnevni život, je ugrožena pod udarom taksi iz Prištine i izgubljeno je preko 100 miliona evra prihoda u budžetu Srbije – kazala je Tomić.

Prema njenim rečima, bez obzira na gubitke Srbija je mnogo učinila da građani na KiM ne osete da su pod udarom tih taksi.

- Srbija je izdvajala sredstva koliko god je mogla i za rekonstrukciju objekata na severu KiM, i za održavanje javnih instituacija i za njihov svakodnevni život – istakla je Tomić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je ocenila da je nova pozicija Grenela nada da će ipak doći do dijaloga.

– Nama je dijalog jako važan, mir i stabilnost u regionu, upravo zbog novih investicija jer tako imamo budućnost – podsetila je Tomić.

Na pitanje da li je Grenel dobar za nas, ocenjuje da je on sigurno dobro rešenje, faktor stabilnosti i pragmatizma za budućnost. 

- U razgovoru sa predsednikom Srbije Grenel je davao određena praktična i pragmatična rešenja, ali je to podrazumevalo da Albanci u Prištini moraju da poslušaju preporuke koje dolaze iz Vašingtona – istakla je Tomić.

#Aleksandra Tomić

#Boris Vuković

'