AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, u kojoj se kaže:

„Poštovani gospodine predsedniče,

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim u ime vlade i naroda Kine, i u svoje lično ime, da Vama i prijateljskom srpskom narodu uputim srdačnu čestitku i najbolje želje.

Poslednjih godina, pod Vašim rukovodstvom, Srbija neprekidno postiže nove rezultate u izgradnji države, stabilno napreduje strategija reindustrijalizacije, razvoj ekonomije se ubrzava, standard života naroda se podiže. Uz zajedničke napore obeju strana, kinesko-srpski odnosi se nalaze u punom zamahu procvata.

Sa zadovoljstvom konstatujem da su važni projekti o kojima smo se zajedno dogovorili već postigli pozitivne napretke. Međusobno političko poverenje se učvršćuje, međusobno se čvrsto podržavamo oko vitalnih interesa i važnih pitanja.

Nedavno ste izrazili saosećanje i podršku borbi Kine sa korona virusom novog tipa, što je još jednom pokazalo čelično prijateljstvo zajedničke sudbine dve zemlje.

Pridajem veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije. Spreman sam da zajedno sa Vama, uz vođstvo zajedničke izgradnje inicijative Pojas i put, i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, podignem sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo.

Očekujem da se ponovo sretnem sa Vama u aprilu ove godine, da zajedno diskutujemo o razvoju kinesko-srpskih odnosa i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Želim vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje“, navodi se u čestitki predsednika Si Đinpinga.

#Aleksandar Vučić

#Dan državnosti

#Kina

#Si Đinping

#Srbija

'