AKTUELNO

Vlada Srbije daje punu podršku Srpskoj listi koja danas predstavlja politički faktor na Kosovu i Metohiji, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je za beogradske medije rekla da će i na današnjem sastanku s predstavnicima Srba na KiM prvo njih saslušati i dati im podršku.

Brnabić dodala da je davanjem podrške Srpskoj listi postignuto jedinstvo u južnoj pokrajini i istakla da je upravo jedinstvo najbolji odgovor na sve izazove s kojima se Srbi na Kosmetu suočavaju.

-Na današnjem sastanku pre svega ćemo njima dati podršku, jer danas su Srbi politički faktor zato što imaju jedinstveni glas. Osvojili su 10 mesta u Skupštini i vidimo da je čak i (Aljbin) Kurti bio primoran da razgovara s njima, iako je više puta izbegavao - rekla je premijerka.

Dodala je da će se nakon današnjih razovora znati i dalje mere koje će se preduzimati. Upitana kakvu saradnju po pitanju dijaloga Beograda i Prištine očekuje od formiranja novih privremenih prištinskih institucija na čelu sa Aljbinom Kurtijem, ona je istakla da je ta saradnja i do sada bila teška, te da očekuje da će se tako i nastaviti.

-Videli smo da su SAD i specijalni izaslanik predsednika (SAD Donalda) Trampa, Ričard Grenel, mnogo više uključeni - istakla je premijerka, odgovarajući na pitanje da li Grenel donosi novi pristup rešavanju kosovskog problema.

Kako je navela, način na koji oni forsiraju rešenje tog problema jeste ekonomska saradnja i povezivanje, na šta je i Beograd sve vreme fokusiran.

Smatra da je stabilan region ključ za otvaranje svih otvorenih pitanja i dodaje da njoj prija otvoreni pristup Grenela, za kojeg kaže da je težak pregovarač, ali ima novi pristup.Navodeći da je potpisano Pismo o namerama za avio-liniju Beograd - Priština, kao i da se radi na dokumentaciji za autoput "Mira", odnosno Niš-Merdare-Priština, premijerka kaže da ako se imaju te kanale komunikacije, onda svako ko je razuman shvatiće da se moraju okrenuti budućnosti.

-Sve do sada što je radila Priština, pogađalo je Srbe na KiM, nas u centralnoj Srbiji, ali je pogađalo i Albance na KiM i sve ostale koji žive tamo - kaže Brnabićeva i navodi da su takse dovele do povećanja maloprodajnih cena u južnoj pokrajini od pet-šest odsto, kao i da je skočio ukupni uvoz.

-To je politička odluka koja nije imala u vidu ni albansko stanovništvo - kaže Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će zaista Grenel doneti ubrzavanje rešavanju kosovskog pitanja, ona je rekla da je on ponovio da se neće baviti politikom i političkim temama, ali da smatra da je na KiM politika neodvojiva od ostalih tema.

-Doneće novu dinamiku svakako, ali tu je važno kakvu će ulogu imati EU, mi smo pristali na dijalog pod okriljem EU i mi očekujemo da se uključi mnogo ozbiljnije kada se ukinu takse i nastavi dijalog - zaključila je Ana Brnabić.

#Ana Brnabić

#Podrška

#Srpska lista

'