AKTUELNO

Predsednik Srbije napravio je izuzetan liderski gest time što je istakao zastavu sa Davidovom zvezdom na zgradi Predsedništva Srbije uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, rekla je prof. dr Ljiljana Marković, dekan Filozofskog fakulteta.

Ona je dodala da je to jako važno, zbog toga što Srbija može i treba da udruži svoja iskustva i učvrsti mostove razumevanja, upoznavanja kao i prijateljstva i saradnje između Izraela i Srbije.

“Mi smo sa svoje strane uradili ono što akademska zajednica može, a to nije malo. Mi smo krenuli sa nastavom hebrejskog jezika od ove školske godine, nama je velika čast što sarađujemo sa njhovim koledžom, priznatim univerzitetom iz Izraela”, rekla je prof. Marković, i dodala da trenutno devet studenata uči hebrejski jezik.

Kako kaže, to je budućnosti i topli ljudski most između Izraela i nas.

 Ambasadorka dr Ljiljana Nikšić, načelnica Odseka za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume u Ministarstvu spoljnih poslova, rekla je da je imala čast da primi zahvalnicu profesora Grajfa, nakon što je premijer Benjamin Natanjahu na svom tviter nalogu zahvalio našem predsedniku na gestu.

Foto: TV Pink Printscreen

“Preživela deca Jastrebovca i Jasenovca, odmah su otišla ispred Predsedništva i podržali akciju našeg predsednika da se solidarišu sa preživelim Aušvica. Inače, prošle godine su imali prilike i da se sretnu”, rekla je dr Nikšić.

Kako kaže, predsednik Vučić u Izrael ide u ime naroda koji je uradio tri jedinstvene stvari u odnosu na Jevreje, i podsetila da je premijer Natanjahu rekao da Srbi i Jevreji imaju 2000 godina dugo prijateljstvo.

“Mislim da je gest predsednika privukao svetsku pažnju. Bila je udarna vest u svim medijima u Izraelu. Srbija je prva zemlja na svetu koja je priznala Balforovu deklaraciju 1917.godine, pravo Jevrejima da se vrate u prapostojbinu i nazvala buduću državu imenom Izrael, druga stvar je današnji gest predsednika Srbije, i kao treće prva smo zemlja koja je priznala restituciju”, rekla je dr Nikšić.

Istoričar prof. dr Miloje Pršić rekao je da o NDH, koju je nazvao zemljom zla, i onome što se dešavalo tamo, niko od istoričara nije imao uslova da piše do polovine osamdesetih godina.

Foto: TV Pink Printscreen

“Malo smo se nakon toga osokolili i počeli da pišemo o tome i da objavljujemo dokumenta o zločinima u toku Drugug svetskog rata. Da nije bilo primera i da nije bilo Jevreja, i onoga što su oni uradili za svoj narod i sunarodnike, ne bi došlo do toga ni kod drugih naroda. Njima “kapa dole”, svima su pokazali kako se bori za svoj narod”, rekao je dr Pršić.

Kako kaže, prvih petnaestak zakona u NDH doneli su se polovinom aprila u odnosu prema Jevrejima.

“Doneli su set zakona o arijevskoj krvi Hrvata, o tome ko se sa kim ženi, stvorili su jedan anahroni sistem”, rekao je dr Pršić.

Kako kaže, Jevreji i Srbi su dva naroda koja su najviše propatila u svetu.

#Aleksandar Vučić

#Holokaust

#Izrael

'