AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za briselski portal Euronjuz istakao je da mu je "dosadilo da mu evropski lideri drže predavanja" o bliskim vezama Srbije sa Rusijom i Kinom, insistirajući na tome da je Beograd i dalje privržen članstvu u Evropskoj uniji, uprkos odlaganjima pristupanja.

Predsednik Vučić rekao je za Euronjuz da je Srbija i dalje na putu ka ulasku u EU uprkos nekim razočaranjima u vezi pristupanja.

- Da vam iskreno kažem, dosta mi je pridika i toga da mi svi govore o saradnji sa Kinom, Rusijom, a onda vidim da se svi drugi sastaju sa Si Đinpingom i Putinom i to češće nego ja. Radite svoj posao, vi ste suverene države, Srbija je suverene država. Radimo sve što je najbolje za naš narod i za našu zemlju - rekao je Vučić.

U intervjuu u Davosu, Vučić je ciljao na kritičare koji kažu da je Srbija preblizu Moskvi i Pekingu, optužujući "geopolitiku" za zastoj procesa članstva naše zemlje u EU.

View this post on Instagram

Iz Davosa za #Euronews

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Srbija nije baš entuzijastična, ali i dalje smo posvećeni putu ka EU, jer ne vidimo pravu alternativu - rekao je Vučić novinarki Izabeli Kumar i dodao:

Na tom smo putu već 20 godina. Mislim da, osim Turske, nijedna zemlja nije čekala toliko godina. “

Upitan šta bi izabrao kada bi morao da bira između EU i Rusije, Vučić je rekao da zapadni mediji imaju problem da shvate da su odnosi Beograda sa Moskvom za dobrobit srpskog naroda i Srbije.

- Uvek kažem Putinu i to ne krijem, kao mnogi drugi političari iz EU, jer kada vide Putina oni zaboravljaju odakle su. Ja mu kažem da smo na evropskom putu i da je to naš strateški cilj. Međutim, to ne znači da čak i ako postanemo članica EU da ćemo preseći veze, prekinuti odnose sa Rusijom, Kinom i drugima - rekao je Vučić.

Vučić je odbacio tvrdnju da je spor proces u normalizaciji odnosa sa Prištinom bio isključivi razlog zbog kojeg je Srbija iza "krivulje pristupanja", i dodao da su za to krivi i nedostatak podsticaja EU i zapadnih saveznika.

- To je uglavnom zbog odnosa Beograda i Prištine. Međutim u isto vreme, čak i danas ja o tome ne razgovaram samo sa evropskim zvaničnicima, već i sa američkim državnim sekretarom Majk Pompeom. I pitao sam ga ako postignemo sporazum sa Prištinom, ako pronađemo kompromisno rešenje, da li će to biti dovoljno da se pridružimo EU. I niko iz EU, ili čak iz SAD, jer blisko sarađuju, nije mogao da potvrdi da ćemo postati deo EU - rekao je Vučić.

Vučić je dodao “To znači da treba da sačekamo odluku i zaključak Evropske unije, bilo žele da vide Srbiju kao deo Evropske unije ili ne."

Ekonomski rast Srbije

- Srbija neće donositi „lažne“ odluke da bi udovoljila EU ili Moskvi. Ne znamo da li ćemo biti deo Evropske unije u roku od tri, pet ili sedam godina. Zadržaćemo sve veze zarad dobra svih ljudi i to je naša politika - rekao je Vučić u Davosu.

Predsednik Vučić je rekao da je ekonomija Srbija najjača na zapadnom Balkanu, sa 4,5 odsto prošlogodišnjeg rasta i 4,1 odsto ove godine, što pokazuje da „idemo u pravom smeru“.

#Aleksandar Vučić

#euronews

'