AKTUELNO

Forum u Davosu je prilika da Srbija afimriše svoju spoljnopolitiku poziciju kao politički nezavisna i vojno neutralna zemlja i iznese stavove o pitanjima koja su od velikog značaja za Srbiju, saglasni su sagovornici Pinka.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da je forum u Davosu jedan od najznačajnijih globalnih skupova na godišnjem nivou, na koji dolaze svetski državnici i razmatraju se teme koje su od prioriteta na globanom planu. 

- Ovog puta je to klima. To je nešto što je veoma važno i nije čudo što zauzima prvo mesto. Međutim, razmatraće se i druge teme – mir i razvoj su u prioritetu, kao i ekonomsko – socijalna pitanja – naveo je Milivojević. 

On je napomenuo da je prisustvo Srbije u Davosu izuzetno važno i značajno, podsetivši da postoji kontinuitet učešća i predsednika i premijerke. 

- Srbija je na takvim forumima jer to znači da Srbija ima svoje mesto i u međunaronoj politici i da njena spoljnopolitička orjentacija i teme kojima se bavi na tom forumu mogu na odgovarajući način da se valorizuju i potvrde – rekao je Milivojević.

Podsetio je da Srbija ima pozitivne ocene socijalno-ekonomske politike, ima jasan stav i oko klimatskih promena, oko svih tih globanih pitanja i ovo je prilika da afirmiše i svoju međunarodnu poziciju i spoljnopolitičku orjentaciju. 

- Pored učešća u glavnim debatama Vučić će učestvovati i u panelu koji se tiče Zapadnog Balkana. To je prilika da iznese naše stavove i afirmiše našu poziciju, ali je Davos prilika i za susrete sa najvećim svetskim državnicima – istakao je Milivojević.

Prema njegovim rečim Davos Srbiji pruža tri mogućnosti – za bilateralne sastanke, jer će biti susreta sa čelnicima iz regiona, da Srbija iznese svoje stavove o regionu i afimriše svoju spoljnu politiku kao politički nezavisna i vojno neutralna zemlja, i da razgovara o pitanjima koja su za nas izuzetno važna – a to su KiM, kao i proces evrointegracija. 

Forum u Davosu je prilika da se potvrdi pozicija Srbije, jer se bez naše zemlje u regionu ništa ne može rešiti

Komentarišući to što se klimatske promene ipak neće naći među prvih 20 tema, istoričar Saša Adamović je rekao da deo svetske globalističke elite pokušava da nametne tu temu kao glavnu u svetu. 

- Za Srbiju je važno da bude na tom forumu, da afirmiše svoje stavove, da pokaže šta su naši nacionalni, državni i ekonomski interesi i uvek treba koristiti takvu priliku. Mislim da je u poslednjih nekoliko godina sam Forum zbog promene svetskog poretka nije važan kao što je bio – istakao je Adamović.

Adamović je primetio da Forumu u Davosu prisustvuju i ljudi koji nisu iz tog globalističkog miljea - poput Donalda Trampa.

Ekonomista Milovan Stanišić je rekao da Forum u Davosu treba gledati u kontekstu činjenice da je jedna poslovna godina završena, da su bilansi gotovi i svako vidi kakve je rezultate u čemu ostvario, da kapital ima potrebu da ide prema novim opcijama…

Poslovni ljudi, a političari su u funkciji stvaranja bogatstva u svojim nacionalim ekonomijama, u Davosu imaju priliku da pregovaraju o svim mogućnostima

Govoreći o temi klimatskih promena, on je naveo da su zapadnezemlje u padu i stagnaciji, zbog preraspodele ekonomske moći, dok je istok u rastu, te je cilj da se stvori nova politika kojom bi se zaustavio taj rast novim nametima za prečišćavanje vazduha, voda i zaštitu životne sredine.

- To jeste opravdano, ali je pitanje da li je opravdano u ovom trenutku kada evidentno predstvoji velika ekonomska kriza ove ili sledeće godine –rekao je Stanišić. 

#Davos

'