AKTUELNO

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić izjavio je danas da je donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti Milo Đukanović napustio koncept građanske Crne Gore koju je obećavao i promovisao istovremeno sa promocijom crnogorske državnosti, kada je govorio o tome da će njenim obnavljanjem Crna Gora postati građanska, multikulturalna i demokratska država.

- Ovim zakonom, koji udara na srpske svetinje, i retorikom dela vladajuće, režimske javnosti u Crnoj Gori, koja je po svojoj prirodi nacionalistička, okrenuta ka etničkom crnogorskom nacionalizmu i oduzimanju prava drugim zajednicama, definitivno je napušten koncept Crne Gore kao građanske multikulturalne države i ušlo se u proces stvaranja jednog novog nacionalizma, koji u svojoj prirodi potire srpski identitet - kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori je u toku stvaranje jedne nacionalne države u kojoj će svi ostali građani biti u drugom planu, i zato je razumljiva zabrinutost i ogorčenost pravoslavnog i srpskog življa u Crnoj Gori.

- Zamislite samo, u Makedoniji koja ima 25 odsto Albanaca, koja sve oni prava uživaju, a Srbi, kojih u Crnoj Gori čak i prema tamošnjem popisu i statistikama ima 29 odsto, u kakvom su položaju. I veoma mi je drago što je predsednik Aleksandar Vučić sa najvišeg mesta izašao i glasno i javno, bio prvi državnik koji je smogao snage da izađe i ukaže na tu nelogičnost, i da postavi pitanje međunarodnoj zajednici, kada ćete, gospodo, početi da primenjujete iste aršine i na Srbe? Ili su samo Srbi narod koji nema i ne treba da ima ista prava kao Albanci ili drugi narodi - izjavio je Đurić.

Komentarišući reči crnogorskog predsednika u intervjuu za Tanjug, Đurić kaže da "ne može da se načudi" njegovoj tvrdnji da je imovina Srpske pravoslavne crkve otimana od države Crne Gore i to u vreme dok je on bio na funkcijama premijera i predsednika.

- Pažljivo sam pratio šta je juče na ovu temu govorio (predsednik Crne Gore) Milo Đukanović. Moram da kažem da ne mogu čudom da se načudim. Dakle, Milo Đukanović, koji je u Crnoj Gori na vlasti u periodu od 1989. godine do danas, govori o tome da je crkvena imovina u Crnoj Gori otimana od države Crne Gore, u periodu kada je on predsednik Vlade ili predsednik Republike u Crnoj Gori - rekao je Đurić.

U Crnoj Gori se, prema Đurićevom mišljenju, događa teatar apsurda sa ciljem da se izvrši asimilacija srpskog naroda u Crnoj Gori.

- Narod u Crnoj Gori će mnogo bolje nego ja dati odgovor tamošnjim vlastima šta misli o usvojenom zakonu (o slobodi veroispovesti) - kazao je Đurić.

On je postavio pitanje šta su Srbi ukoliko im se oduzmu Njegoš, Karađorđe, Vuk Karadžić i svi drugi srpski velikani koji su rođeni ili su poreklom sa prostora današnje Crne Gore.

Đurić je podsetio da je na Cetinju 1494. godine štampana prva knjiga na srpskom jeziku "Oktoih", da je u Zeti začeta dinastija Nemanjića, da je Stefan Nemanja rođen na mestu današnje Podgorice, da je odatle i njegov brat knez Miroslav, koji je bio naručilac "Miroslavljevog jevanđelja", da srpski manastiri u Crnoj Gori imaju nemanjićke osnivačke povelje.

On je ukazao i na činjenicu da u samoj Crnoj Gori najveći broj građana, po popisu, govori srpski jezik, 43,78 odsto, uprkos tome što je 2007. i 2008. godine političkom merom osnovan novi jezik.

- Srbija ne osporava, niti želi da osporava državnost Crne Gore. Na kraju krajeva, državnost Crne Gore nije novijeg datuma, ona potiče još iz 1878. godine, kada je i Srbiji u istom danu na Berlinskom kongresu priznata nezavisnost. Podsetio bih da su Srbija i Crna Gore bile 23. i 24. nezavisna i međunarodno priznata država u svetu - kazao je Đurić.

Kako je objasnio, srpski narod u Crnoj Gori osporava nastojanja da se Srbi u Crnoj Gori asimiluju, da se njihov jezik promeni, da se istorija, ne samo srpskog naroda u Crnoj Gori, nego i celokupnog srpskog naroda, jednim potezom pera obriše.

- Zato se ja u potpunosti solidarišem sa našim narodom u Crnoj Gori koji mirno protestuje i sa građanima Crne Gore koji mirno izražavaju svoj stav o otimanju srpskih pravoslavnih svetinja na području Crne Gore. Smatram da je to opasan presedan i za dešavanja na Kosovu i Metohiji, a videli smo i da možda neki ekstremisti u nekim drugim bivšim jugoslovenskim područjima razmišljaju o tome kako bi oteli i rasprarčali srpsku crkvenu imovinu, na osnovu mustre koju piše režim u Podgorici - poručio je Đurić.

On je istakao da mu je veoma drago što se probudio srpski pravoslavni duh koji čuva svoj identitet, jer ovo nije pitanje politike, niti podele na građansku i nacionalnu opciju, niti podele na modernu i tradicionalnu.

#Marko Đurić

'