AKTUELNO

Američke snage su gotovo u celosti proterane iz Sirije, a u Iraku su, od nekoga ko je oslobađao, sada postali meta, rekao je Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije

- Imamo jednu specifičnu situaciju u kojoj se ambijent bliskog Istoka značajno menja. Sada kada vi pogledate, od knjige Zbignjeva Bžežinskog ''Velika šahovska tabla'' gde on govori o tom bliskoistočnom Balkanu kako ga je on nazvao. Zamislite tu paralelu, jer je Balkan u tom periodu paralela za nemire i za nestabilnost. On kaže ''Ko ovlada tim terenom ovladaće i Evroazijom'' - objasnio je Miletić i dodao da je situacija u Iranu nakon sukoba sa SAD gora nego što deluje.

Foto: TV Pink Printscreen

Miletić je kazao da se od plana Bžežinskog do danas mnogo toga promenilo.

- Vidite samo promenjenu poziciju Turske u Sririji. Maltene Amerikanci su proterani. Zadržali su se na naftnim izvorima i na još par lokacija. Tu su istisnuti do kraja. Kada pogledate situaciju u Iraku, od nekoga ko je oslobađao, pod navodnicima, Irak od Sadama Huesina, sada su prosto meta - rekao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je ukazao kako je general Kasim Sulejmani bio jedan vrlo opasan i ozbiljan čovek koji je bio prisutan i u sukobima na prostorima bivše Jugoslavije, a kako kaže, napad na ambasadu SAD u Bagdadu je bio povod da se Sulejmaniju stane na kraj.

Đorđe Aničić, penzionisani potpukovnik PVO Vojske Srbije rekao je da dronovi kojima je ubijem general Kasim Sulejmani nisu korišćeni prilikon napada NATO alijanse na teritoruju Srbije, već da su tada bile u pitnaju početne verzije dronova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Njihova oznaka je MQ-9 Riper. To je dron kojim je ubijen Kasim Sulejmani, a u napadima na Saveznu Republiku Jugoslaviju korišćeni su dronovi sa oznakom MQ-1 Predator. To je praktično bespilotna letelica koja u relanom vremenu snima suituaciju na terenu, prenosi na komandni centar i može da se reaguje hitno - objasnio je Aničić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući dronovima avijacija može da reaguje veoma brzo.

- Oni imaju odghovor na stacionarne objekte, a najveći problem je locirati jedinicu koja je u pokretu. To je upravo uslovilo i razvoj tog naoružanja kao šro su bespilotne letelice i dronovi. To je samo jedan iskorak i praktično to je neka budućnost ratovanja - rekao je Aničić i dodao da sada imamo dronove koji su naoružani raketama vazduh - zemlja.

#Dejan Miletić

#Novo jutro

#Đorđe Aničić

'