AKTUELNO

Badnji dan i Božić, najradosnije hrišćanske praznike, većina ministara u Vladi Srbije proslaviće u svom domu, lomeći česnicu sa najmilijima, dok za neke nema odmora, pa će raditi i tih dana.

Praznik Hristovog rođenja svečano se proslavlja u hramovima i domovima onih koji poštuju julijanski kalendar, a slave ga i srpski ministri. Svi oni će se, kako kažu za naš portal, truditi da ovaj praznik proslave u svojim domovima i u krugu porodice uz tradicionalno lomljenje česnice.

Većina ministara u Vladi Srbije praznovaće Božić upravo sa svojim najmilijima, koliko im obaveze to dozvole.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić će, kako kaže za naš portal, na Badnje veče prisustvovati paljenju badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Tradicionalno, svaki put kada sam u zemlji, prisustvujem svečanosti paljenja badnjaka ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, pa će tako biti i ove godine - rekao je ministar Dačić.

Ministar će, kako kaže, nakon dužeg niza godina, konačno provesti Božić u krugu porodice. 

- Nakon dužeg niza godina, zbog prirode posla koji obavljam, konačno ću imati priliku da praznike provedem u krugu svojih najmilijih. Mnogo je rezulata iz našeg dugogodišnjeg delovanja nastalo, no ne smemo ni zaboraviti koliko je porodica, kao takva, čovekovo najveće uporište! Radujem se vremenu sa njima, kao i sledećem novom random danu kako bismo nastavili ono šta smo započeli - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kaže da je za njega svaki praznik proveden u krugu porodice, ujedno i najlepši. Zato, dodaje, ne bi mogao da izdvoji jedan Božić koji će posebno pamtiti.

- Baš svaki praznik koji su obeležili meni najbliži - ostaće duboko utemeljen u sećanju. Ipak, tokom svojih radnih obaveza, jedan od Božića koji koji mi je ostao naručito u sećanju, a koji je u meni probudio lavinu emocija i topline, je tokom moje posete Izraelu i Palestini, prisustvovao sam ponoćnoj liturgiji u Vitlejemu, rodnom mestu Isusa Hrista sa jerusalimskim patrijarhom - prisetio se šef diplomatije.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacinu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, za Božić će, kako kaže, biti u krugu najbližih. Posebno se raduje, kako ističe za naš portal, jer će tokom ovog praznika biti sa svojim unucima. 

Njoj je, kako kaže, svaki praznik poseban.

- Svaki praznik bio je na neki način autentičan, uz mnogo radosti i ljubavi, praćen odrastanjem najpre mog sina, a kasnije i unuka - rekla je Đukić Dejanović za Pink.rs.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović Božić će, kao i Novu godinu, provesti u Beogradu sa porodicom.

- Praznike ću iskoristiti za predah od posla i zahtevnih putovanja - rekla je za Pink.rs.

I predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otkrio je za naš portal gde će biti za Božić:

- Za Božić ću biti sa sveštenstvom i građanima. Najbolje je za najveći praznik biti sa najbližima - rekao je Mirović i dodao:

Božić uvek vezujem za badnjak i vatru koja gotovo trista godina obasjava Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici čiji sam ktitor i na šta sam veoma ponosan.

Foto: Pokrajinska vlada

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za Božić ne odmara – biće na službenom putu. 

- Zbog velikog obima poslovnih obaveza, Božić ću ove godine provesti na službenom putu kako ne bih odsustvovao tokom radnih dana. Građani su prioritet i ljudi koji se nalaze na ovakvim pozicijama, poput moje, moraju da se ponašaju odgovorno i da budu u službi građana – otkrio je za Pink.rs ministar Đorđević. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetio je koliko mu je porodica važna i koliko uživa u svim trenucima koje sa njima provodi, pa tako neki od najlepših praznika vezuje upravo za njih. 

Autor: I. P.

#Božić

#Vlada Srbije

'