AKTUELNO

Ono na čemu je Patrijarh insisitrao je neophodnost punog jedinstva srpskog naroda, da shvatimo sa kakvim se problemima suočavamo, i da poštujemo državne granice, rekao je nakon sastanka sa patrijarhom Irinejem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je istakao da je danas došao po savete i kako bi čuo mišljenje njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, i dodao da će država svakako nastaviti da radi na na jedinstvu srpskog naroda.

"Razgovarali smo i o očuvanju naših svetinja. Patrijarh je rekao da razmišlja da se formira stručna, međunarodna komisija, koja bi štitila interese srpske crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori. Mi ćemo u svakom slučaju pomoći i zajednički delovati – rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

"Što se tiče Hrama svetog save zadovoljan sam što smo imali ulogu u izgradnji tog hrama. Nisu to samo verske stvari, već će sužiti našem narodu u svakom smislu. Zarađivaćemo više novca i u turističkom smislu, biće i simbol okupljanja. Ponosan sam što ćemo taj posao da završimo", dodao je Vučić.

"Verujem da i u narednom periodu da će se nekako svi privesti razumu i da ćemo moći na normlana način da gledamo u budućnosti i razmišljamo o ekomoskim rezultatima. Upoznao sam patrijarha sa svime što smo radili prethodnih godina. Zadovoljan sam teškim radom koji smo postigli. Mi poštujemo i integritet BiH, nastavićemo i podršku RS koja nikada nije bila veća", rekao je predsednik Vučić, i dodao:

"Srećan sam što sam predsednik zemlje u vreme dok je na čeklu SPC patrijarh Irinej. Mi ćemo uvek biti podrška crkvi, od nas, bez obzira, nikada neće čuti tešku reč.

Dodao je da je uveren da ćemo uspeti da sačuvamo mir za naš narod ma gde živeli.

Patrijarh je rekao da je narod spreman da brani svoje istorijske svetinje.

"Ne znam kakve će rđave posledice biti ako ne dođe do rešenja, molim se da razum pobedi", kazao je patrijarh Irinej.

Vučić je rekao da je najbitnije da se sačuva mir i da ne dođe do tenzija.

"Mislim da niko ne želi da neko dođe i da zauzima manastir Ostrog. Ono što mi možemo da uradimo je ograničeno. Rečima, strukom i pravno mora da ukažemo svima u svetu o čemu se radi", istakao je predsednik Vučić, ističući da su Srbi jedinstveni ma gde god da žive, kao i da ne postoje razlike i granice.

Vučić je istakao da je uvek spreman za sastanak sa predstavnicima Crne Gore.

"Mislim da imao sastanak u Karlovcima, gde će biti mnogi regionalni lideri, možda dođe i predsednik Đukanović. Mi smo razgovarali u Tirani, stavovi su drugačiji. Da se štitimo što pripadamo srpskom narodu, ne pada mi na pamet. Ako u svemu ovom što se zbivalo našem narodu, to je da se pokazalo jedinstvo srpskog naroda – rekao je predsednik Vučić.

Patriharih Irinej je rekao da su na sastanku razgovarali o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori.

"Ovo što se dešava nije samo problem Crne Gore, to je problem i Srbije. Ni malo mi nije milo što se to dešava. Mi smo njih smatrali kao deo našeg naroda. Naši odnosi međusobni ne treba da se menjaju. Mi smo jedan narod", rekao je Irinej.

Kako je rekao, na sastanku su razgovarali i o odnosima crkve i države koji nikada nije bio ovako skladan.

"Crkva radi i gleda svoj posao, a država svoj. To što radi država koristi i crkvi i obratno. Vlada simfonija između crkve i države", rekao je Irinej.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je rekao jedinstvena su celina koja radi u interesu svog naroda.

"Hvala državi i predsedniku Vučiću što ima razumevanja za nas. Mi smo jedinstvena celina i sve što činimo radimo za sve. Mi ne osećamo nikakve posebne teškoće, jer mnoge pomaže i rešava država. Nadamo se da ćemo tako produžiti i u budućnosti. Potrebno je o svemu što se dešava razgovaramo i nalazimo put najboljeg rešenja i odnosa naroda i crkve i države", rekao je Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa patrijarhom SPC Irinejem sa kojim je, kao i što je najavio, razgovarao o tome kako može da se pomogne Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, nakon što je u Podgorici usvojen Zakon o slobodi veroispovesti.

Susretu prisustvuju šef srpske diplomatije Ivica Dačić, kao i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Predsednik je ranije najavio da će sa poglavarom SPC razgovarati o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svetske i međunarodne organizacije u vezi sa tim zakonom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC", poručio je tada Vučić.

Patrijarh Irinej je ranije izrazio nadu da će se situacija u Crnoj Gori smiriti, jer aktuelni događaji nisu dobri ni za Srbe u Crnoj Gori, ni za samu Crnu Goru.

"Sveti arhijerejski sinod SPC čeka dalji razvoj situacije u Crnoj Gori. Poslali smo nekoliko pisama i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću", rekao je patrijarh povodom usvajanja spornog Zakona.

#Aleksandar Vučić

'