AKTUELNO

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku boravi u višednevnoj poseti Zapadnom Balkanu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini tokom višednevne posete zemljama Zapadnog Balkana boravi danas u Beogradu.

14:53 - Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara, izjavio da je na sastanku sa Mogerinijevom bilo reči o reviziji presude za genocid koju je pokrenula BiH, te da su zaključili da su uzajamno zabrinuti situacijom. Inače je, kako je istakao, 90 odsto vremena provedeno u razgovoru sa njom, bilo posvećeno regionalnoj stabilnosti.

Govoreći o sastanku Mogerinijeve sa opozicijom, premijer smatra da je to normalna situacija i da uvek može da se postavi pitanje "zašto se sastala sa njima, a ne sa nekim drugim kandidatima", ali da on to pitanje neće postavljati, jer je najvažnije da nastavi politiku koju je započeo.

Govoreći o dvostrukim aršinima - prema Srbiji i prema ostalima u regionu, premijer je istakao da to ne može da zameri lično Mogerinijevoj, ali da to što Srbija ćuti, ne znači da je najslabija, već da želi da vodi računa o svojim interesima.

Foto: Tanjug

Na pitanje o pretnji nasiljem bivšeg režima, premijer je rekao da su oni tražili nešto što nikada nisu učinili. Predstavnici su izjavili da je strašno što parlament neće raditi 28 dana, a u njihovo vreme nije radio po tri meseca, što je tada bilo normalno.

- Sledi pretnja: "ako ne uradite to i to, mi ćemo uraditi to i to". Nisam fasciniran, niti uplašen tim pretnjama. Znam koliko nemaju hrabrosti, ni ljubavi prema Srbiji, tako da, neka rade šta god žele. Problem ljudi iz bivšeg režima je u tome što meni ništa ne mogu, jer mi je sloboda mera svega - izjavio je premijer novinarima.

14:30 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini obratili su se novinarima nakon sastanka u Vili Mir.

Premijer je izjavio da je Srbija uvek bila dobar domaćin, ali da se danas u parlamentu nije osećao ponosnim, te da su pojedini svoje negodovanje mogli da izraze na drugačiji način. Premijer se izvinio jer je u jednom trenutku, kako kaže, bio neprijatan prema članovima parlamenta koji su ometali obraćanje Mogerinijeve.

Foto: Tanjug

- Mogerini je uvek dobrodošla u našoj zemlji. U razgovoru smo zaključili da Srbija ostaje na evropskom putu i da je EU za Srbiju najvažnija destinacija - smatra Vučić, dodajući da odnosi mogu biti još više unapređeni u budućnosti.

Kako je istakao, danas je najveći izazov sačuvati regionalnu stabilnost, dok je sve ostalo, ekonomski razvoj pre svega, na odličnom putu. Umesto deficita, Srbija beleži suficit, koji može biti ugrožen regionalnim tenzijama.

- Smeta mi što mi se čini da prema Srbiji postoje jedni, a prema ostalima drugi standardi. Pitam se šta bi bilo da ja izgovorim neke reči koje su izgovarale kolege iz regiona - rekao je Vučić, dodajući da je Srbija uvek ćutala na bezbroj napada.

- Prećutkujemo jer želimo da sačuvamo mir, u čemu se nadam da ćemo imati podršku Evropske unije - zaključio je premijer, dodajući da je neodgovorno ne okrenuti se EU.

Foto: Tanjug

Mogerini je istakla da regionalna nestabilnost može ugroziti napredak koji je Srbija postigla, dodajući da je očigledno da se Srbija opredelila za EU, shvatajući da je to u interesu njenog naroda.

- Lično smatram da je posvećenost ulasku Srbije u EU potpuna, što će doprineti, kako srpskom narodu, tako i građanima EU. Budućnost EU nije budućnost samo 27 zemalja već budućnost država koje će se pridružiti - smatra Mogerini.

Regionalna stabilnost je, kako je istakla, u interesu cele Evrope. Mir na Balkanu znači i mir u Evropi, smatra Mogerini.

Evropska unija je izgrađena na ekonomskoj saradnji, zahvaljujući kojoj je očuvan mir na kontinentu u prethodnih 60 godina, te se Mogerini nada da će veze i saradnja sa Balkanom biti unapređeni u budućnosti.

11:47 - Federika Mogerini počela je obraćanje u Skupštini Srbije. Tom prilikom, visoka predstavnica EU izjavila je da je Srbija u stalnom dijalogu sa obema stranama, i sa zapadom i sa istokom.

Foto: Tanjug

- Ja Srbiju vidim u Evropskoj uniji, u uniji koja se zalaže za demokratiju i vladavinu prava - izjavila je Mogerini, dodajući da je saradnja u interesu obe strane.

Ona je istakla da je Srbija na odličnom ekonomskom putu, a Evropska unija bi joj doprinela u još boljem razvoju - smanjenju nezaposlenosti, većem broju investitora.

- Nestripljivi smo da nastavimo saradnju sa novim srpskim predsednikom koga ćete uskoro izabrati - izjavila je Mogerini, dodajući da je želi uspešnu kampanju i izbore i da je ponosna na rad srpskog Parlamenta.

Kao što su najavili, poslanici Srpske radikalne stranke, sve vreme su poklušali da spreče Mogerinijevu da govori glasnim skandiranjem: "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".

Foto: Tanjug

11:37 - Visoka predstavnica EU stigla je u Skupštinu Srbije gde ju je dočekala predsednica Skupštine Maja Gojković. Ona će govoriti na svečanoj sednici, kojoj prisustvuje i premijer Srbije. Sa Mogerini je u parlament stigao i predstavnik EU u Srbiji Majkl Devenport, a tu su i brojni ambasadori i ministri u Vladi Srbije.

11:26 - U Skupštinsku salu prvi su ušli poslanici Srpske radikalne stranke, čiji je predsednik Vojislav Šešelj najavio da neće dozvoliti Mogerini da govori i da će demonstracijama protiv nje i započeti svoju predsedničku kampanju.

11:03 - Mogerinijeva se sastala predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ona je istakla da je Srbija važan faktor mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, te je zahvalila predsedniku Nikoliću na iskrenoj privrženosti evrointegracijama i izrazila optimizam u pogledu buduće dinamike otvaranja poglavlja. Istakla je i važnost daljeg dijaloga Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug

- Postoji percepcija da punopravno članstvo podrazumeva da mora da se napravi izbor između Istoka i Zapada. Svakako da jedno ne isključuje drugo i potrebno je raditi na tome da se promeni takva percepcija - konstatovala je Mogerini.

Nikolić je konstatovao je da su očigledne tenzije u regionu i potvrdio posvećenost Srbije miru i stabilnosti. Kako je rekao, tenzije rastu i rukovodstva u pojedinim zemljama nisu u stanju da izađu na kraj sa izazovima sa kojima se suočavaju.

Predsednik je podvukao privrženost Srbije evrointegracijama, izrazivši očekivanje da će dinamika otvaranja poglavlja biti ubrzana.

Foto: Tanjug

Od posete visoke predstavnice EU Federike Mogerini očekuje se, pre svega, pružanje podrške Srbiji ka punopravnom članstvu u EU.

- Njena želja je da se obrati parlamentu i da pruži određene poruke, pretpostavljam podršku Srbiji na putu ka punopravnom članstvu EU. Moja očekivanja su da budu prisutni poslanici koji to budu želeli - rekla je Gojkovićeva ranije danas za medije.

Sastanak predsednika Vlade Aleksandra Vučića i Federike Mogerini održaće se u vili Mir, a izjave za medije su predviđene u 14:30 časova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Foto: Tanjug

Premijer Vučić rekao je juče da očekuje dobar i otvoren razgovor sa Federikom Mogerini, ali da ne zna da li će i slučaj Ramuša Haradinaja biti tema njihovog sastanka.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Federika Mogerini

#Poseta

#Tomislav Nikolić

'