AKTUELNO

Poslanik Srpske liste i novi potpredsednik kosovske skupštine Slavko Simić rekao je da bi Priština mogla da donese zakon o verskim zajednicima koji bi se loše ofrazio na pravoslavnu srpsku zajendicu na Kosovu i Metohiji, gostujući na TV Pink.

- U Prištini je u pripremi zakon koji se zove Zakon o verskim zajednicima, malo drugačijeg naziva, ali suštinski je isti kao crnogorski i tu je u pitanju, možda, otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve i svega onoga što je pravoslavno - rekao je Simić za Pink i dodao da je srpski narod i na Kosmetu zabrinut zbog donošenja takvog zakona koji bi mogao da se prepiše i u južnoj srpskoj pokrajini.

Simić je podsetio da je "zastoj" u dogovoru između dve najveće albanske političke stranke na KiM nastao jer nisu našli zajedničko rešenje za položaj budućeg predsednika Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srpsku listu ne interesuje ko će biti budući premijer, predsednik parlamenta ili takozvanog predsednika Kosova, već im je u interesu, kako kaže, da Albanci ispoštuju zagarantovana prava srpskog naroda i ono što im po ustavu i zakonima pripada u institucijam - rekao je Simić.

Navodi da Albanci na sve moguće načine pokušavaju politički da limitiraju Srpsku listu i oduzmu svako političko institucionalno pravo koje im pripada u kosovskim institucijama.

- Srpski narod veruje Srpskoj listi, jer smo osvojili svih 10 mandata i sada nećemo dozvoliti niti Aljbinu Kurtiju ili bilo kome drugom da manipuliše srpskom zajednicom, jer mi imamo mehanize da upravljamo političkim životom i da se borimo za naš narod - rekao je Simić.

Foto: TV Pink Printscreen

Najavio je da će sutra u Beogradu svi predstavnici srpskog naroda na KiM imati sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Ðurićem na kojem će se, kaže, analizirati politička siutacija nakon izbora, čitava situacija na KiM, o projektima koji su do sada realizovani i koji će biti urađeni sledeće godine.

- Predsednik Aleksandar Vučić i Ðurić podržavaju svako srpsko dete, domaćinstvo, školu, bolnicu, lokalnu samoupravu i svaku našu ideju i naš projekat. Nikada nije postajao takav konsenzu između države i srpskog naroda na KiM - naveo je Simić.

#Novo jutro

#Slavko Simić

'