AKTUELNO

Očekuju se posete mnogih svetskih lidera, među njima i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona. To je poruka koliko je Srbija cenjena u svetu, kažu sagovornici TV Pink.

Zapadu nije pošlo za rukom da izvrši zadatak koji je sebi postavio - da unese razdor između Rusije i Srbije i istisne Rusiju sa Balkana. 

Ruski ekspert-balkanista, rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Jelena Guskova rekla je da je Srbija centralna zemlja Zapadnog Balkana, ali se već niz godina suočava sa pritiscima Zapada, koji zahteva od nje da stavi tačku na kosovsko pitanje, priznavši nezavisnost svoje južne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ona je takođe napomenula da Rusija dosledno podržava teritorijalnu celovitost Srbije, što je bilo potvrđeno i za vreme poslednje posete Aleksandra Vučića Sočiju i njegovog sastanka sa Vladimirom Putinom. 

Međutim, Aleksandar Čortić, potpredsednik SPO, kazao je za Novo jutro TV Pink da uprkos pritiscima koje trpi, pozicije Srbije u svetu je na dobrom nivou.

- Srbija ima dobre odnose i sa istokom i zapadom. Retko je da zemlja može time da se pohvali. Mislim da nema ništa na horizontu što bi te odnose narušilo. Srbija je stabilna u svakom smilsu, predsednik Vučiće se više puta sastao i sa ruskim predsednikom, a biće i mnogo diplomatksih aktinosti. Očekuju se posete i iz Rusije, Kine ali i iz VelikeBritanije – kazao je Čortić i stučući da sve to govori o stabilnosti Srbije.

- Predsednik Vučić svaku posetu temeljno i studiozno priprema, i svaka poseta donosi razultate, pre svega dolazak novih investiora – dodao je Čortić.

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik lista "Alo", naglasio je da mnoge svetske sile godinama ulažu u Srbiju, a na čelu svih njih je Kina.

- Predsednik Vučić je doveo Kineze u Sbriju. Oni su u Železari i RTB Boru, kao i to da grade puteve – kazao je Vukajlović.

#Novo jutro

'