AKTUELNO

Predsedništvo SPS podržalo je predlog predsednika partije Ivice Dačića o zajedničkoj izbornoj listi sa naprednjacima i ovlastilo ga da o tome pregovara sa Aleksandrom Vučićem.

- Mislim da smo pokazali da delimo iste vrednosti i politiku sa Vučićem i da nas povezuje politika u interesu Srbije - kaže Dačić za "Novosti". - U tom smislu smo veoma čvrsti koalicioni partneri i o svim najvažnijim državnim i političkim pitanjima uvek smo imali zajednički stav sa Vučićem. Zato sam i predložio koaliciju kao najviši vid saradnje.

Dačić kaže da bi bilo logično da SPS i SNS nastupe zajedno, ukoliko se pokaže da bi tako mogli da ostvare bolji rezultat na izborima:

- Ako se proceni da bi bolji efekat bio da izađemo odvojeno, onda bi i to bilo potpuno opravdano.

Kakav stav će naprednjaci zauzeti prema predlogu socijalista trebalo bi da bude jasnije u nedelju, posle sednice Glavnog odbora SNS-a. Na toj sednici tema će biti i promene u SNS-u, koje je Vučić ranije najavio. On je u četvrtak izjavio da će sednica biti u potpunosti zatvorena za javnost:

- Potpuno sam koncentrisan na investicioni plan "Srbija 2025", koji će biti predstavljen u subotu i tek posle toga ću se baviti stranačkim pitanjima.

Pročitajte još - Dačić o izjavi Zorane Mihajlović: Možda su joj favoriti Đilas, Obradović

Predsednik je rekao da će u kampanji učestvovati na nekoliko od više stotina predizbornih skupova svoje stranke, ali da će "nastaviti da razgovara sa građanima":

- Stranačke skupove pravićemo posle radnog vremena, ali i tada ću raditi svoj posao. U to vreme imam i zakazan put u Kinu.

Predlog o zajedničkoj listi SPS-a i SNS-a Dačić je izneo pre nekoliko dana, posle Vučićeve izjave da je Srbiji potrebna široka narodna koalicija. Pojedini funkcioneri naprednjaka, dočekali su tu ideju "na nož", tvrdeći da socijalisti samo žele da se zadrže na vlasti.

Pročitajte još - Veliki rezovi u SNS: Vučić od nedelje "čisti" stranku, bez fotelje ostaju gotovo svi sadašnji ministri

NE MENЈAMO STRANU ZBOG VLASTI

Dačić kaže da su neutemeljene optužbe da SPS često menja strane da bi bio na vlasti:

- Kada smo 2008. imali Šešelja i Koštunicu, koji su hteli da povuku SSP, nismo imali drugo rešenje nego da napravimo koaliciju sa DS-om. Četiri godine kasnije, smatrali smo da je potpuno nenormalno da formiramo vladu sa DS-om kada je Tadić izgubio na predsedničkim izborima. Tako bi nastao politički haos u državi.

#Aleksandar Vučić

#Ivica Dačić

#SNS

#SPS

'