AKTUELNO

Situacija u regionu je napeta, ali Srbima odgovara nerešena situacija na Kosovu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković komentarisao je aktuelna politička dešavanja na Balkanu.

-Menja se situacija na svetskoj političkoj sceni. Nema više celovitog anti-srpskog stava i to je dobro za nas. Oni koji su stajali iza Haradinaja i branili kosovkse interese sada više nisu toliko odlučni u toj svojoj nameri - rekao je Anđelković, gostujući u emisiji "Dobar dan sa Deom i Sarapom".

Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa i spoljne politike slaže se sa analitičarom.

-Godinama se konstruisala situacija na Balkanu prema interesima Zapada. Međutim, moć Zapada slabi, sada ne mogu da rešavaju probleme na ovim prostorima kako žele i to je takođe dobro za Srbiju. Ova nerešena situacija na Kosovu odgovara Srbiji, jer moć Rusije jača i to će biti dobro za Srbiju - rekao je Perišić.

Stvaranje Velike Albanije

Makedonci su podeljeni, ne znaju kome da se priklone, to su i pokazali rezultati izbora tamo, između makedonskih partija je skoro nerešeno. -"Tiranska deklaracija" zahteva da Albanci u Makedoniji kontrolišu granicu na prelazu za Kosovo i prema Albaniji. Šta to drugo predstavlja nego stvaranje Velike Albanije - pita se Perišić.

O pozivu Tačija upućenog Albancima da "uzmu stvar u svoje ruke u Makedoniji", Anđelković kaže da se Albanci nalaze u haosu. Perišić se slaže s tim.

-Svi srpski oponenti u ovom momentu, i Bakir Izetbegović u BiH, kao i Tači na KiM, žele da privuku reakciju Zapada, dok se oni boje da reaguju jer u nekoliko vodećih zemalja Evropske unije slede izbori ove godine, neizvesno je ko će pobediti pa zato i izostaje jasan stav po pitanju dešavanja na Balkanu - slažu se sagovornici.

S.A.

#Albanci

#Albanija

#Balkan

#Kosovo

'