AKTUELNO

Sam Makron otvoreno je rekao da nema proširenja dok se unutar EU ne sprovedu reforme. S tim u vezi, Srbija treba da traži drugu politiku, da evropske integracije svrsta u jedan od dugoročnih ciljeva i pokuša da nađe alternativu, ocenjuje novinar "Večernjih novosti".

Nema garancije da će postizanje kompromisa sa Prištinom ubrzati evrointegracije Srbije – jedan je od naslova u današnjim medijima. Konstantno je aktuelna tema da rešenje kosovskog čvora ne vodi u Evropsku uniju, a Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti", kaže da je ovu temu produžio francuski predsednik Emanuel Makron.

- On je govorio otvoreno i iskreno, i na tome mu hvala. Prema njegovim rečima, a treba mu verovati, sve dok traju reforme u EU (do 2030. godine u najboljem slučaju), Srbija se ne može nadati članstvu u Uniji. Ovo je signal i nama da promenimo svoju politiku – kaže Vujičić. 

Objašnjava da ulazak u Evropsku uniju može biti jedan od naših dugoročnih ciljeva, ali Srbija mora da traži alternativu.

- To nam je svima jasno, i to su nam i oni poručili! Imamo inicijativu predsednika Vučića, koja je takođe naišla na nož jer bi drugi da nam kroje sudbinu. Koliko je “mini Šengen” ostvariv, ostaje da se vidi. Reč je o praktičnoj, ekonomski zdravoj, logički nesalomivoj ideji. Međutim, strasti u politici kod nas su tolike, da političari iz našeg susedstva to ne vide – kaže Vujičić. 

Zaključuje da Srbiji i u narednoj godini predstoji velika politička borba, a da je Evropa na dugačkom štapu.

#Dragan Vujičić

#Novo jutro

'