AKTUELNO

Razmatra se i zajednička proizvodnja oklopnih vozila, municije, teških vojnih kamiona, a postoji i plan proizvodnje složenijih borbenih sistema, kaže Lazanski.

Rusija i Srbija u doglednoj budućnosti zajedno će proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a razmatra se i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema.

Ovo otkriva Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Moskvi, koji kaže da već postoji razrađen srpsko-ruski plan udružene proizvodnje naoružanja i vojne opreme. Prema njegovim rečima, konkretno još nije dogovoreno šta će se sve proizvoditi, ali postoji puno mogućnosti za saradnju.

Razrađena strategija

Komentarišući susret srpskog i ruskog predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Vladimiroviča Putina u Sočiju, Lazanski kaže da šef Kremlja u svojoj izjavi ništa nije konkretizovao, ali da je verovatno već razrađena strategija saradnje.

- Predsednik Putin jeste rekao da postoji mogućnost da Srbija i Rusija zajedno prave neka oružja. On, međutim, nije rekao konkretno šta ćemo zajedno raditi, ali to su verovatno neki oklopni transporteri, borbena vozila pešadije, teški točkaši... Mogli bismo da sarađujemo na izradi kompletnog vozila ili pojedinih agregata, nekih delova tih vozila. Mislim da se radi i o teškim vojnim kamionima, koji bi mogli da se koriste i za civilne svrhe. To je nešto što je predsednik Putin pomenuo - rekao je Lazanski za "Sputnjik".

Srbija iz Rusije već uvozi kamione "kamaz", na koje nadograđuje samohodnu haubicu "nora 52B"

Prema njegovim rečima, Srbija iz Rusije već uvozi kamione "kamaz", na koje nadograđuje samohodnu haubicu "nora 52B".

- Treba da vidimo da li tu ima još prostora da se radi, a mislim da i te kako ima. Postoje i planovi zajedničke proizvodnje i nekih složenijih borbenih sistema. Predsednik Putin naglasio je da nije samo Rusija izvoznik oružja u Srbiju, već i Rusija iz Srbije uvozi artiljerijsku municiju, kalibra 155 milimetara. To je bio kalibar ruske, sovjetske armije i Varšavskog pakta. Dakle, Rusi ne prave 155, mi ga pravimo, a sada je njima taj kalibar potreban i oni ga kupuju od Srbije - naglašava Lazanski.

Počela obuka na "lazaru 3" i BRDM-2MS

Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da deo jedinica Kopnene vojske na poligonima sprovodi intenzivnu obuku na novom domaćem oklopnom borbenom vozilu "lazar 3" i oklopno-izviđačkom automobilu BRDM-2MS, koji je stigao kao donacija Rusije. Pripadnici novoformiranog oklopno-izviđačkog bataljona sprovode obuku na BRDM-2MS na poligonu "Rujnik" kod Niša, dok se u bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" pripadnici Druge brigade KoV obučavaju za korišćenje borbenog vozila "lazar 3".

Predsednik Aleksandar Vučić, na drugoj strani, kaže da još ne želi da otkriva bilo kakve detalje.

- Ako budemo mogli, u redu, ako ne budemo, opet u redu. Videćemo kada dođe vreme. Postojale su naše ideje da se napravi neka vrsta saradnje po pitanju tehnike nezavisnog vešanja, osovinskog spajanja u vojnim kamionima, što bi bilo vrlo važno u budućnosti. Svašta se u medijima pojavilo, videćemo šta će biti od svega toga... - rekao je Vučić.

Ruska podrška neutralnosti

Srećko Đukić, diplomata i stručnjak za međunarodne odnose i spoljnu politiku, ocenjuje da je nabavka ruske vojne opreme i saradnja sa Moskvom deo koncepta vojne neutralnosti naše države.

- Ako sprovodimo politiku vojne neutralnosti, odbrambena sredstva su nam potrebna u ostvarivanju te koncepcije. Jedan deo opreme koji je Srbija naručila iz Rusije već je stigao u našu zemlju i reč je o borbenim avionima, tenkovima, samohodnim vozilima. Pokušano je ranije da Srbija učestvuje u proizvodnji nekih komponenti za ruska oružja, ali se odustalo jer srpska namenska industrija nije bila tog kapaciteta i nije mogla da prati rusku. Ali ostaje da se vidi da li ćemo sada moći da zajednički radimo... - zaključuje Đukić.

#Miroslav Lazanski

'