AKTUELNO

Živimo na Balkanu i imamo odgovornost da čuvamo našu zemlju, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin za Pravac i podsetio da će sutra vrhovni komandant Vojske Srbije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izvršiti inspekciju novih helikoptera u našoj vojsci.

Vulin je istakao da je jedini način da izbegnete sukobe, jeste da budete spremni za njih.

„Do sada je stiglo pet novih MI-17, kao i četiri MI-35, borbenih helikoptera kakve nikada do sada nismo imali, a koji su verovatno najbolji borbeni helikopteri na svetu. Tu su još i četiri H-145 helikoptera, koji su takođe u svojoj klasi najbolji“, rekao je Vulin.

Kako kaže, vojska mora da se naoružava i ističe da zadovoljsto nabavljenim avionima i helikopterima, vidi i kod samih vojnika.

„Što imate moćniju i jaču vojsku, manja je verovatnoća rata. Ako imate slabu vojsku, svako će misliti da može da rešava vaše probleme. Živimo na Balkanu i imamo odgovornost da čuvamo našu zemlju. Na Balkanu niko nikada nije okružen samo prijateljima, i niko nikada ne može da garantuje da neće biti sukoba“, rekao je Vulin, i dodao:

„Svi ratovi na Balkanu, ili bar većina njih, počeli su tako što se naša država nalazila na meti nekog osvajača, ili zato što nije bila u stanju da štiti Srbe koji žive van Srbije.

Vulin je istakao da je svaki vojnik Vojske Srbije spreman da ispuni svaku volju vrhovnog komandanta, kao što smo spremni da zaštitimo svakog Srbina bez obzira gde on živi.

Sa Rusijom imamo bratske odnose, poštujemo se i naši narodi imaju iskrenu naklonost

Vulin je istakao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on bili u poseti bratskoj Rusiji i bratskom narodu, i dodao da je to nešto što ne može da se promeni, dokle god je ovo rukovodstvo i predsednik Vučić na čelu države.

„Dokle god predsednik Vučić vodi vojsku i ovu državu mi ćemo biti vojno neutralni i sa Ruskom Federacijom ćemo imati, ne najbliže, već bratske odnose. Mi sarađujemo po svim segmentima po kojima dve države mogu da sarađuju, poštujemo se i naši narodi imaju iskrenu naklonost “, rekao je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, to je naklonost budućnosti, i dodaje da nas ne vezuje samo prošlost, već i to što vidimo budućnost zajedno sa Ruskom Federacijom.

„Bio sam beskrajno ponosan kada sam mogao da vidim predsednika Putina, koji je jedan od najuticajnijih svetskih lidera, sa kakvim poštovanjem se odnosi prema predsedniku Vučiću. U diplomatiji je svaki gest jako važan, posebno u ruskoj diplomatiji, jer su oni visoko protokolarni“, rekao je Vulin.

Kako kaže, predsednik Putin je predsednika Vučića ispratio do kola i sačekao ga ispred, i dodaje da se taj gest pažljivo promišlja, kao i to šta je time hteo da kaže.

Došlo je vreme da Srbi malo gledaju svoje interese

„Kada je dogovarana poseta, trebalo je da bude samo susret, a u međuvremenu je podignuto na nivo radnog sastanka. I tu su domaćini hteli da pokažu koliko poštuju Srbiju, koliko uvažavaju našeg predsednika i da pokažu kako se odnosi prma Srbiji. To se sa tako velikim silama ne dešava baš svaki put“, rekao je Vulin.

Kako kaže, imali smo osećaj kao da su u pitanju dve srazmerne zemlje, kao da smo isti.

Predsednik Vučić je bio jasan, „Oluja“ i „Jasenovac“ se neće ponoviti

„Imao sam istorijsku priliku da Ministarstvo dok sam ja ministar završim jednu inicijativu koje je Ministarstvo pokrenulo 2013. godine, i priliku da iz vojnih arhiva popišemo sve naše mrtve. Ono što je vojska zabeležila u Prvom svetskom ratu. To je preko 322 hiljade imena, od sedmodnevnih beba do staraca“, rekao je Vulin.

Kako je istakao da nam je trebalo 101 godina da to zapišemo.

„Trebalo nam je 101 godina da se ohrabrimo da to zapišemo. A podaci su postojali. Nismo smeli. Do danas. Sada živimo u vremenu, kada od tog doba pa na dalje hoćemo da vodimo računa o sebi, i samo o sebi. Na prvom mestu me zanima položaj Srba van granica Srbije, šta mogu da uradim za njih i šta mogu da uradim za svoju Srbiju“, rekao je Vulin, i dodao:

„Svaki put kada to kaže predsednik republike dobijamo proteste iz Zagreba. Hrvati su u istoriji često grešili, posebno u svrstavanju. Obično se svrstaju na pogrešnu stranu istorije, ali nisu pogrešili u jednoj stvari, a to je da nepogrešivo prepoznaju koji Srbi rade dobro za Srbiju.

#Aleksandar Vulin

#PRAVAC

'