AKTUELNO

Srbija će nastaviti svoju saradnju i na istoku, i na zapadu, bez obzira na izjave pojedinih svetskih lidera, kaže ministar odbrane. Dodaje da politika Aleksandra Vučića daje rezultate koji se cene svuda u svetu, ističe da se Vojska Srbije modernizuje i razvija i da ova vlast neće dozvolili realizaciju rušilačkih ambicija pojedinaca.

Govoreći o izjavi izaslanika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera o tome da je srpska saradnja sa Rusijom u oblasti odbrambene industrije velika,opasnost, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je Srbija vojno neutralna,zemlja koju vodi slobodan lider.

- Predsednik Aleksandar Vučić ima potpuno poverenje svojih građana jer radi za interese Srbije. Tzv. ruski maligni uticaj u Srbiji ne postoji, Rusija ne utiče i ne pokušava da utiče na procese. Ona je naš partner sa kojim sarađujemo u brojnim oblastima i ne znam zašto bi to bilo koga uznemiravalo – kaže Vulin. 

Dodaje da „veliki vole da se sukobljavaju preko malih“, ali da treba da imaju u vidu da je Srbija vojno neutralna zemlja koju vodi nezavisan čovek. 

- Što je Srbija jača, stabilnija i mirnija, to je i Balkan jači, stabilniji i mirniji. Šta bi Palmer rekao da je Srbija razdrobljena, u sukobima, da postoji kriza vlasti? Na svu sreću, to nije slučaj i zato Srbija ne preti nikome i unutar nje nema nikakvog lošeg uticaja – kaže ministar odbrane za „Novo jutro“.  

On ističe da se Srbija ne oslanja ni na čiju vojsku, već samo na svoju, i da naša zemlja ima svoju politiku i svoje legitimno izabrane organe. Vulin apeluje na predstavnike međunarodne zajendice da apsolutno poštuju Dejtonski sporazum, prema kojem Bosnu i Hercegovinu čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

Foto: TV Pink Printscreen

"Mi želimo u EU, ali i EU treba da želi isto"

Komentarišući Palmerovu izjavu da bi voleo da sve zemlje Zapadnog Balkana postanu deo evropske porodice, Vulin kaže da to žele i zemlje Zapadnog Balkana.

- Mi smo jasno i glasno rekli da to želimo, ali problem je što druga strana, odnosno EU, takođe treba da želi isto. Na nama je da se borimo i učinumo da naša Srbija bude vredna toga da svako želi da sa njom bude u saradnji i savezu, a da li će EU ikad poželeti da postanemo njen deo, to nije pitanje za nas – ističe ministar. 

Kada je reč o tome da se diže prašina kada Srbija nabavlja naoružanje od Rusije, ali se ne pominje kada kupuje „mistrale“ od Francuske, Vulin kaže da je to još jedan dokaz da je Srbija neutralna zemlja koja se snabdeva tamo gde joj odgovara. 

- Tako ćemo i nastaviti da radimo, a treba da što manje gledamo šta drugi govore i misle o nama – kaže ministar. 

"Modernizaciju Vojske Srbije potvrđuju svi vojnici, generali i oni koji su je vodili i pre, i posle Vučića"

Vojska Srbije je, kako kaže, danas mnogo snažnija nego što je bila. Podseća da je bilo dana kada nije leteo nijedan MiG-21, jer nisu imali gume, kada nije bilo posade ni za avione, ni za tenkove i oklopna vozila. Vojska je, nakon dolaska predsednika Vučića na funkciju i predanog rada na ostvarenju zacrtanih ciljeva, postala ozbiljna, drugačija i bolja. To, kako kaže, potvrđuju oni koji su vojsku vodili i pre i sada.

Podseća da je ove godine plata povećana dva puta, da su povećane dnevnice, da aktivni pripadnici VS imaju najmanje dva kompleta uniformi i barem jedan novi komplet čizama. Mnogo je novog naoružanja, grade se kvalitetni i pristupačni stanovi za pripadnike službe bezbednosti, uvedeno je osiguranje za svakog pripadnika Vojske i čitav niz beneficija.

- Pitajte vojnike, generale i one koji su vojsku vodili i pre predsednika Vučića, i sada. Reći će vam koliko je vojska unapređena – kaže minsitar.

"Umesto da Đilas bude ponosan na reči hvale koje dolaze od svetskih lidera, on napada i njih, i svoju zemlju"

Govoreći o poseti predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka Srbiji, Vulin kaže da pojedince boli to što je Lukašenko imao reči hvale za našu zemlju, ali ne samo on, već i lider Evropske narodne partije Manfred Veber.

Da je Lukašenko kritikovao Vučića, Đilas i ostali bi likovali. Došao je Veber i pohvalio nas za rezultate koji su vidljivi! I umesto da Đilas kaže: „dobro je za Srbiju što nas podržavaju i na istoku i na zapadu“, on napada tog čoveka i o njemu govori sve najgore. Hoće da se sukobi sa šefom najmoćnije partije u Evropi, onom partijom koja je dala predsednika EK i koja određuje sudbinu Evrope, a sve zato što je govorio dobro o Vučiću i Srbiji. Da li je moguće da je vaša mržnja tolika i da želite samo da naškodite Srbiji.

Srbija se, kaže, ne napada pred strancima. 

Foto: TV Pink Printscreen

"Ako je snajper šala i metafora, hajde se šalite tako sa svojom decom"

Kada je reč o skandaloznim naslovnim stranama u kojima se otvoreno preti smrću predsedniku Srbije, Vulin kaže da deo opozicije u tome nije video ništa loše, te da su takvu naslovnicu nazvali „slobodom novinarstva“.

- Snajper je smrt i ne može biti metafora! Zamislimo da se slična naslovnica pojavila, ali sa nekim drugim pred snajperom! I nije im bila dovoljna ta sramota što je strani vlasnik morao da urazumi Srbe koji uređuju NIN i da im kaže „skinite tu bruku i ne upropaštavajte ono što nije vaše“, već su ponovili sve isto na naslovnici „Danasa“, samo sa karikaturom. Kažu da je to samo šala, ako jeste, hajde se šalite sa svojom decom malo na taj način, kod svoje kuće, a ne sa drugim ljudima – kaže Vulin. 

Ističe da se stvara atmosfera da je normalno ubiti čoveka. 

- Biće kul ako stavite snajper i ispred snajpera stavite sliku Aleksandra Vučića, a jednog dana ga zaista stavite ispred snajpera, samo ne na slici, nego stvarno! Pokušavaju da stvore privid da je većina u Srbiji baš za to i da će, onaj ko to uradi, uraditi nešto što narod želi, nešto što je popularno – kaže Vulin, dodajući da su naslovne strane „NIN-a“ i „Danasa“ za lečenje, a ne za osudu.

"Nijedan građanin Srbije ne želi nasilje"

Komentarišući izjavu akademika Dušana Teodorovića da „bagerom treba ići na TV Pink i sravniti ga sa zemljom“, Vulin ironično kaže da to uopšte nije napad na slobodu medija, već je to nešto što većina građana želi.

- Nijedan građanin Srbije neželi nasilje! Međutim, tu je u pitanju mentalni sklop, odnosno Teodorović ima pravo to da govori jer je elita, a sve ispod njega i njemu sličnih treba uništiti i zgaziti. Zamislite da neko kaže „sad ćemo bagerom na Danas i NIN“?! Ova vlast i Aleksandar Vučić nikada ne bismo dozvolili – kaže Vulin.  

"Tajkuni se udružili protiv Vučića"

Vulin je poručio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre poginuti nego dozvoliti da tajkuni Dragan Đilas i Miroslav Mišković dođu na vlast bez izbora.

Vulin je rekao da su desetine milijardi evra koje ta trojica posediju "krenule na Vučića" i da su aktivirali "svoje medije", preko kojih "svaki dan pozivaju na ubistvo Vučića" i da građani treba da očekuju da će "svakog dana videti silu tog novca".

Zamislite koliko je novca Đilasa i Miškovića potrošeno da bi ovo bilo moguće, da bi se dešavalo. Oni najveći deo toga rade da bi izazvali reakciju vlasti i ispali žrtve, ocenio je on.

Ta trojica, uveren je Vulin, "sa svim milijardama kojima raspolažu", hoće da obore ne samo vlast, nego i Ustav i zakon. 

#Aleksandar Vulin

#Novo jutro

'