AKTUELNO

Stejt department uputio je poruku srpskoj opoziciji da se ponaša krajnje neodgovorno prema građanima.

Ovo je istakao Dejvid Kostelancki, direktor službe Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu, koji je naglasio da nikako ne podržava stav dela opozicije da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore.

- Takva izolacionistička pozicija je neodgovorna prema građanima Srbije - obrazložio je Kostelancki na sastanku sa Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Skupštine Srbije.

I istraživački novinar Marko Matić kaže da je jasno da je bojkot sumanuta i kontraproduktivna strategija, koja će rezultirati nestankom sa političke scene svih stranaka koje se budu odlučile na taj korak.

- Sa izuzetkom Dragana Đilasa, koji će, zahvaljujući novcu koji poseduje, jedini preživeti političku hibernaciju. Sumanutost jedne takve ideje dovela je do toga da Savez za Srbiju ne samo da je izgubio svaku podršku u zemlji već je izgubio naklonost pojedinih stranih centara moći koji su ga ranije podržavali. Zato zvaničnici stranih zemalja sve otvorenije izražavaju svoje neslaganje sa politikom Đilasovog saveza, što će dodatno ubrzati njegov politički krah i oslobađanje prostora za formiranje neke kredibilnije opozicije - ocenio je Matić.

Komentarišući poruku iz Vašingtona, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je stav američke administracije da ne podržava bojkot izbora jasan.

- Takav politički stav nije jasan u zemljama koje imaju dugogodišnju demokratsku tradiciju i praksu. Doduše, ono što je jasno Amerikancima jasno je i većini građana Srbije, tako da bojkotaški SZS nema podršku ni spolja sa Zapada, gde joj se nada, ni iznutra, gde je nerealno očekuje - istakao je Stanković za srpske medije.

A ponašanje opozicije prokomentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i to upravo po pitanju stranih zvaničnika.

- Piše jedan stručnjak, tajkun, predstavniku iz EU da li zna u kojoj je zemlji bio i kako se ovde vodi hajka potiv njih. A ja kažem - samo nastavite. Nisam ja vama crtao mete, nego vi meni. I ja kažem da je to s metama u redu, a oni pominju hajku. To je ta perverzna inverzija, kojom se svakodnevno služe - rekao je Vučić.

#Opozicija

#Politika

#Srbija

#stejt department

'