AKTUELNO

Srbiji je obezbeđena energetska stabilnost i budućnost ličnom garancijom ruskog predsednika, a činjenica da su se Aleksandar Vučić i Vladimir Putin ove godine sastali treći put govori koliko su dobri odnosi Srbije i Rusijre, rekli su gosti TV Pink.

Novinar medijske mreže ''Antidot'' Marko Matić rekao je za Pink da su se pojedine pro NATO struje nadale da će Srbija raskinuti partnerske odnose sa Srbijom, ali se desilo potpuno suprotno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pokazalo se da odnosi Srbije i Rusije imaju emotivnu dimenziju koja se zasniva na našom zajedničkom slovenskom poreklu, zajedničkoj veri, zajedničkoj istoriji. Što je jako bitno, ima i taj racionalni momenat koji se ogleda u konkretnim interesima i našem partnerstvu koje se razvija - kazao je Matić.

Prema njegovim rečima jako je bitna poruka ta što je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin javno pohvalio ekonomski napredak Srbije i reforme.

- Biće zanimljivo kako će sad ovaj deo okupljen oko Saveza za Srbiju, kako će Mlađan Đorđević, na primer, i Dragan Đilas da reaguju na tu izjavu predsednika Putina koji je javno i nedvosmisleno pohvalio ekonomski napredak Srbije - rekao je Matić i osvrnuo se na važnost garancije predsednika Putina kada je u pitanju isporuka gasa iz Rusije kojom je energetska budućnost Srbije obezbeđena.

Politikolog Jelena Vukoičić rekla je jako važna poruka koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče poslao ta što je rekao da misli da Srbija 1999. godine ne bi bila bombardovna da je na čelu Rusije bio Vladimir Putin.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja verujem da bi upravo i tako bilo. Mi znamo kakva je Rusija tada bila. Bila je na kolenima, bila je nešto potpuno drugo od ovoga što je sada. Da je gospodin Putin bio predsednik verovatno bi mnogo toga bilo drugačije - rekla je Vukoičić.

Prema njenim rečima, sama činjenica da su se Aleksandar Vučić i Vladimir Putin već treći put ove godine sastali govori dovoljno o tome koliko nas Rusi uvažavaju i koliko su naši odnosi dobri.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo ipak uspeli da u današnjem vrlo nezgodnom odnosu velikih sila koji se upravo preliva na Balkanu budemo jedina evropska zemlja koja nije podlegla pritiscima da uvede sankcije Ruskoj Federaciji - objasnila je Vukoičić i dodala da ne možemo ni da zamislimo koliko se pritisak vršio i vrši na Srbiju da upravo to i učini.

Kako je ona navela, da su neki drugi opozicioni političari na vlasti sada, Srbija bi drugačije vodila politiku, kao i da ne bismo imali ovako dobre odnose sa Rusijom.

- Koliko god da je to teško i izazovno za nas kao državu, mislim da je to najbolja i jedina moguća politika koji mi treba da vodimo ukoliko želimo da zaštitimo svoj interes - zaključila je Vukoičić.

#Jelena Vukoičić

#Marko Matić

'