AKTUELNO

Još jedan susret predsednika Vučića i Putina sigurno je trn u oku zapadu, posebno ako se uzme u obzir to da, i pored pokušaja da Rusija i Srbija počnu da preispituju svoje odnose, do toga nije došlo. Naprotiv - na sastanku su potvrđeni odlični odnosi i strateško partnerstvo dve zemlje, kažu gosti jutarnjeg programa.

Najvažnija poruka sastanka predsednika Srbije i Rusije jeste da nije došlo do promene odnosa između dve države, ocenjuje diplomata Zoran Milivojević.

- Strateško partnerstvo ostaje osnova i sadašnjih i budućih odnosa između Ruske Federacije i Srbije. Na ovaj način otklonjene su sve prethodne spekulacije i teme koje su najavljivale da će doći do promene odnosa, između ostalih i špijunska afera – kaže Milivojević. Dodaje da iz ovakvih spekulacija i tema proizilazi da je očigledno da je postojao interes da se stanje rusko-srpskih odnosa stavi na dnevni red, kako bi se preispitalo. Ipak ono je izostalo tokom sastanka dvojice lidera.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Iz njihovih izjava, kako dodaje, jasno se videlo da strateško partnerstvo ostaje osnova. 

Drugo važno političko pitanje, pitanje Kosova i Metohije, takođe se našlo na dnevnom redu i Rusija je ponovo potvrdila da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, da rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti zasnovano na međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244, s tim da je Rusija spremna da Srbiju podrži ako dođe do kompromisa, i to samo ukoliko to rešenje odgovara srpskoj strani.

- Ruska strana dala je do znanja da će na međunarodnom planu i na multilateralnim sastancima čvrsto stajati na poziciji kada je reč o odbrani pitanja KiM – kaže Milivojević za “Novo jutro”. Dodaje i da je susret potvrdio da Srbija čvrsto ostaje na poziciji političke nezavisnosti i vojne neutralnosti, te da ostaje čvrsto na poziciji da sama bira partnera.

Foto: TV Pink Printscreen

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" podseća na licemerje američkog rukovodstva koje sarađuje sa Rusijom, a onda vrši pritisak na nas kako bi se naša saradnja “olabavila”. 

- Metju Palmer poslao je poruku koja je dijametralno suprotna porukama koje su poslate iz Sočija. Rekao je da Amerika očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova, te da će rešenje za Kosovo biti beskompromisno i podrazumeva međusobno priznanje. Ove poruke svakako su prateći deo politike, a one ne uvažavaju interese Srbije, njene težnje, ali ni povelju UN i Rezoluciju 1244 koju su Amerikanci izglasali – podseća Bilbija. 

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o najvažnijim porukama koje su poslate sa sastanka lidera Srbije i Rusije, Bilbija kaže da mu je privuklo pažnju to što je Vučić naglašavao da će i Srbija i Rusija dati podršku svim dokumentima, u svim međunarodnim forumima, a koji se tiču interesa Rusije. 

- Srbija nikada neće glasati za dokument koji narušava interese Ruske Federacije, a ni Rusija neće učiniti ništa na štetu Srbije – kaže Bilbija. 

#Bojan Bilbija

#Novo jutro

#Zoran Milivojević

'