AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Sočiju da očekuje i nada se dobrom sastanku sutra sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ističući da je reč o veoma važnom sastanku za Srbiju.

Vučić je, po dolasku u Soči, istakao da će sa Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima - od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saranji i unapređenju trgovinske razmene.

Vučić je izneo podatak da je robna razmena prošle godine bila 3,6 milijardi dolara, a da će u prvih 10 meseci ove godine preći nivo iz prošle godine, pre svega zbog toga što Srbija uvozi energente, usled ekonomskog i industrijskog rasta.

Dodao je da će važan deo razgovora biti posvećen saradnji u oblasti unapređenja železničke mreže u Srbiji.

Komentarišući činjenicu da je poseta Rusiji usledila nakon afere "ruski špijun", Vučić je rekao da je on to zatvorio u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

- Mi smo rekli istinu, savest nam je čista i uvereni smo da ćemo nastaviti sa razvojem najboljih odnosa sa Rusijom. Ako imaju sta da nam zamere, voleo bih to da čujem, nemam problem sa tim - rekao je Vučić.

Na podsećanje da su uoči njegovog odlaska u Rusiju, u Srbiju stigli ruski helikopteri MI 35, Vučić je ponovio da je reč o letelicama koje spadaju u najbolje na svetu.

- Vidim to kao dodatni gest prijateljstva i pruženu ruku Srbiji pred posetu Sočiju - rekao je Vučić.

Pomoć od Rusije po pitanju snabdevanja gasom

Vučić je izjavio da od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija.

- Gas za nas postaje ključno pitanje. Ne znamo šta će se desiti u tim odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabadevanja gasom, pošto cela zemlja može da nam bude ugrožena ukoliko ta pitanja ne rešimo sa našim ruskim partnerima - rekao je Vučić.

Ističe da je gas ključno pitanje i od životnog značaja, pošto bez gasa u Srbiji ne bi radila industrija, neće raditi ni Železara, ni MSK, Simens, niti druge velike kompanije.

- Da ne govorim šta to znači za domaćinstva - napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, to je veliki problem o kojem je više puta razgovarao s predsednikom Putinom i drugima u svetu.

- Mi i dalje ne možemo preko Bugarske da dobijamo gas, do sada smo ga dobijali preko Ukrajine i Mađarske. Obezbedili smo gas i prepunili naše skladište u Banatskom dvoru gde može da bude 450 miliona kubnih metara gasa, a tamo smo napravili prostor i za dodatnih 100 miliona kubika, kako bi mogli bar u prvom kvartalu dnevno da dodajemo dva do 2,5 miliona. S Rusima imamo ugovor za 6,2 miliona, a naša potrošanja je oko 12 miliona i sada jurimo ostalo - naveo je Vučić.

Kaže da je obezbeđivanje gasa komplikovano i teško, jer kada se kupuje na tržistu, mora unapred da rezervišu količine gasa, pa ne može po tako povoljnijim cenama da se dobije i drugo.

- Verujem da će nam ruski prijatelji pomoći da te probleme rešimo - dodao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Soči

'