AKTUELNO

Nakon podnošenja ostavke zbog lažiranja izbornih rezultata, donedavni predsednik Bolivije Evo Morales napustio je zemlju i dobio politički azil u Meksiku. O aktuelnoj političkoj situaciji u ovoj državi za „Pravac“ je govorio Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije.

Prema zvaničnoj verziji, antivladini protesti zapravo su posledica prvih, koji su nastali nakon neuspešnog referenduma o mogućem produžetku predsedničkog mandata, dok se još nije znalo ko će biti izabrani predsednik. 

Petrović se, kako kaže, delimično slaže sa ovom verzijom.

- Ustav Bolivije jasno propisuje u svom članu 168. da se jedna osoba može dva puta uzastopno kandidovati za predsednika, što je Evo Morales i ulčinio. On je i najavljivao da se neće predugo zadržavati na vlasti. Mislim da je na neki način njegov najveći greh to što nije ostavio snažnu političku figuru koja bi bila njegov naslednik – kaže Petrović, podsećajući da je refenrendum održan 2016. godine sa pitanjem „da li izbrisati član 168. ili ne“.

Podseća i da je 51 odsto građana Bolivije glasalo protiv njegovog brisanja, a da je nekoliko meseci kasnije Ustavni sud Bolivije doneo odluku po kojoj Evo Morales ima pravo da se ponovo kandiduje i to praktično neograničeni broj puta, jer je njegovo ljudsko pravo da bira i da bude biran. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Dakle, politička kriza u Boliviji je nastupila još tada. Naravno, tu postoji više faktora, pa i unutrašnja trvenja još iz ranijeg perioda, iako je Morales bio jedini čovek u istoriji Bolivije koji je uspeo da na izborima osvoji više od 60 odsto glasova – podseća Petrović. 

Bolivija je zemlja koja se suočava i sa separatizmom, kaže Petrović, ističući da je zemlja podeljena na 9 provincija. U samoj državi već decenijama postoji sukob između trenutnog rada u kome je administrativni centar La Paz i najvećeg grada te zemlje Santa Kruza.

- Santa Kruz je i najbogatija provincija i odatle i dolazi partija „Građanska,platforma Santa Kruz“ koju predvodi Luis Fernando Kamačo – kaže Petrović,,dodajući da su i interesi drugih zemalja, pre svega SAD, jedan od faktora za,krizu.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da su i građani jedan od faktora, građani koji su se zasitili ličnosti Eva Moralesa.

- On je učinio mnogo, uspeo je da redukuje stopu siromaštva za 50 odsto, davao je šansu nižem sloju, stvorio je narastajuću srednu klasu, ali verovatno je i prirodno da ljudi žele da žive bolje. Sada, čini mi se, žele više od ovoga – kaže Petrović. 

#Bolivija

#Emisija Pravac

#Rajko Petrović

'