AKTUELNO

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić danas je u Pekingu, kao šef delegacije vladajućih stranaka država centralne i istočne Evrope, u okviru mehanizma 17 plus 1, poručio da je Srbija izgradila stratešku saradnju sa Kinom koje se zasniva na čeličnom i trajnom prijateljstvu kineskog i srpskog naroda, ali i ličnom prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Đurić je, na ekonomskom forumu sa predstavnicima osam najbogatijih kineskih provincija, poručio da je Srbija primer uspešne priče u ekonomskoj saradnji jedne evropske zemlje sa Kinom, i da ostaje apsolutno otvorena za kineske investicije i dolazak kineskih kompanija.

-Voljni smo da na otvoren način sa svojim evropskim partnerima podelimo sva pozitivna iskustva saradnje sa Kinom, u želji da budemo neka vrsta tačke kontakta u Evropi u izgradnji jedne potpuno nove arhitekture međunarodnih odnosa na liniji inicijative Pojas i put - rekao je Đurić.

Đurić je govorio i na okruglom stolu o partijskoj saradnji između Komunističke partije Kine i vladajućih stranaka centralne i istočne Evrope, i tom prilikom istakao da će Srpska napredna stranka, kao najveća politička organizacija u našem regionu, nastaviti da, zajedno sa Komunističkom partijom Kine, bude jedan od čvrstih kanala srpsko-kineske saradnje.

-Sigurno je da će ogroman doprinos učvršćivanju tih odnosa dati lično prijateljstvo i političko razumevanje predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Od Komunističke partije Kine može se naučiti kako jedno političko rukovodstvo mudro formulisanim razvojnim planom i nepokolebljivošću u njegovom sprovođenju može da preobrazi svoju državu - rekao je Đurić.

Dodao je da je pred nama saradnje, uzajamne podrške i poverenja, a da su Srpska napredna stranka i Komunistička partija Kine uložile ogromne napore da naše dve zemlje mogu da sarađuju kao ravnopravni partneri.

-Srbija ceni čelično i tradicionalno prijateljsto kineskog rukovodstva i naroda sa srpskim narodom i državom Srbijom koja će uvek podržavati politiku jedne Kine, njen ubrzani ekonomski razvoj i rukovodstvo Komunističke partije Kine na čelu sa generalnim sekretarom Si Đinpingom - rekao je Đurić.

#Kina

#Marko Đurić

#Peking

'