AKTUELNO

Istoričar Saša Adamović, komentarišući ponašanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na utakmici Hrvatska-Slovačka, kaže da se ona tako ponašala i na Svetskom prvenstvu u fudbalu i da je tada imala zapaženu ulogu na svetskom nivou.

- Interesantno je napomenuti da kada je započela svoju predizbornu kampanju odlučila se da da intervju za jedan izrazito proustaški hrvatski magazin koji je slučajno ili namerno pre toga bio kritičan prema njom i njenim liberalnim stavovima u trenutku kada ih je izricala. Vidi se, s obzirom na to da je jedan od njenih najozbiljnijih protivkandidata kada je u pitanju takozvano desno biračko telo, proustaško biračko telo, Miroslav Škoro, ona jednostavno ima ideju da se sa njim takmiči u tome ko je veći Hrvat, ko je veći nacionalista, da ne kažem šovinista – rekao je Adamović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, Miroslav Škoro ne zaostaje za tom krajnje desnom, ekstremnom retorikom s tim što se zbog osetljivosti nedavne izjave oko prekopavanja Jasenovca, na neki način odrekao te izjave i rekao da je neko montirao taj snimak.

Srđa Trifković, publicista i istoričar, kaže da Škorine reči u retoričkom smislu prevazilaze sve što smo čuli, a da supstantivno razlike između hrvatskog levog centra, centra i desnog centra nema.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, u predizborna vremena u Hrvatskoj njihova retorika se zaoštrava.

Nataša Drakulić, scenarista filma “Dara iz Jasenovca”, koji je uzburkao javnost i koji je u hrvatskim medijima dočekan na nož, kaže da je NDH jedina imala logore za decu i da se o tome radi u filmu i da joj nije jasno otkud su pomenuti mediji provukli temu domovinskog rata.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naš film je priča o deci, priča se kroz vizuru dece. Snimanje je beskrajno naporno i u ovom trenutku smo negde na pola. Jedini način da opstanete je da oguglate na te gluposti i besmislice, jer tek će ih biti, ali dok traje snimanje ne želim to da dozvolim – kazala je Drakulić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kolinda Grabar Kitarović

#Miroslav Škoro

#Saša Adamović

'