AKTUELNO

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM, govoreći o nastavku dijalogu Beograda i Prištine, ističe da naša strana mora da održi reč i da nema nastavka dijaloga bez ukidanja taksi.

- Čim se ukinu takse moramo analizirati sve sporazume koji su do sada zaključeni.,Tu je svuda garant bila međunarodna zajednica. Da li ćemo krenuti od poslednjeg,Briselskog sporazuma, gde nisu sprovedene određene stvari, gde je garantovala,međunarodna zajednica, a to je Zajednica srpskih opština. To ćemo videti, ali nema dijaloga bez ukidanja taksi – istakao je Čović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, sve vreme se pravi ambijent u kome bi nenormalno trebalo da postane normalno.

- Stabilizacija odnosa, dovođenje u neku bolju situaciju odnosa, ide tim pravcem da Srbi i Srbija treba da prihvate nenormalno kao normalno u smislu svega onoga što se događa na prostoru Kosova i Metohije. Ubacuju nam to svakodnevno u glavu, prvo međunarodni zvaničnici, onda i naši ljudi ovde, koji imaju različite komentare na tu temu – kazao je Čović.

Prema njegovim rečima, kada se gleda broj zemalja u UN koje su priznale Kosovo njih 97 nije to uradilo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada se gleda broj stanovnika i kada se stavi taj faktor, ogromna većina stanovnika zemaljske kugle ne priznaje Kosovo i Metohiju – naglasio je Čović.

Povodom formiranja takozvane vlade na Kosovu i Metohiji Čović kaže da je to što su glasovi iz centralne Srbije proglašeni nevažećim direktno uticalo na izborni rezultat između albanskih partija na prostoru Kosova i Metohije.

- Ono što je realan rezultat bio je mogćnost pravljenja koalicije između Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, gde Pacoli i Ljimaj nisu imali nikakve šanse da pređu taj njihov cenzus, a Tači je ostao na neki način usamljen. Sad sa ovom novom kombinatorikom mislim da su moguće kombinacije Tači-Mustafa i Pacoli odnosno Ljimaj, a da Kurti nekako ostane sa strane. Izbori su bili pre nešto više od mesec dana, a oni su za to vreme pustili Kurtija da jako puno bude prisutan u javnosti, da daje izjave, da objašnjava kakva bi politika bila, kao da je postao predsednik Vlade – rekao je Čović.

Čović smatra da neće lako ići formiranje takozvane Vlade u Prištini, bez obzira što su oni vođeni od međunarodnog faktora.

- Videćemo koja će kombinacija biti napravljena. Drugo, dole imate niz drugih aktivnosti, te Haški sud, te međunarodni faktor koji oduzima pasoše, ne oduzima pasoše, tako da videćemo kakvi će dogovori biti napravljeni i da li će Kurti biti perjanica nove Vlade. On je ispoljio dosta radikalne stavove, da ne kažem da idu u ekstremno radikalno – kazao je Čović.

#Kosovo i Metohija

#Nebojša Čović

'