AKTUELNO

Ovlašćeni advokat Specijalnog tužilaštva u Hagu Artan Ćerkini rekao je da su pozivi bivšim članovima OVK iz tog suda u nekim slučajevima veoma zbunjujući, prenosi Koha.

Ćerkini je, gostujući u emisiji “Interaktiv” na KTV, objasnio da je to zato što su uveli termin “osumnjičenog svedoka”, koji u praksi krivičnog postupka ne postoji.

“Drugačije su obaveze koje ima optuženi i sasvim drugačije koje ima svedok. Okrivljeni, takođe, može se braniti čutanjem, a svedok mora da govori. Optuženi može da promeni izjave, ali ne i osumnjičeni. Tačno je da je Kancelarija specijalnog tužioca u tom pogledu zbunjena, jer ponekad nije jasno u kojem svojstvu je neko pozvan da da izjavu, a to je postupak učinilo još zbunjujućim. To je bila glavna primedba odbrane”, istakao je advokat.

Ćerkini je naglasio da pozvani iz Specijalnog tužilaštva treba da znati svojstvo onoga za šta se pozivaju, jer su i proceduralne posledice različite.

Kancelarija Specijalnog tužioca je trenutno u fazi istrage, kazao je Ćerkini i dodao da su osumnjičeni obično pozvani u poslednjoj fazi istrage.

Artan Ćerkini, advokat Blerima Kućija, koga je Specijalni sud pozvao, rekao je da je njegov klijent branio čutanjem i dodao da u pogledu dovođenja na sud nije bilo prigovora, ali da su imali primedbe na sam postupak ispitivanja.

“Predložili smo Kućiju da ne govori jer optužbe tužilaštva nisu detaljno opisane. Mi nismo uspeli da organizujemo odbranu bez da znamo napad u praksi krivičnog postupka ne postoji”, rekao je advokat.

Ćerkini je rekao da su sve prognoze vezane za pozivnice Specijalnog suda premašene, kada se zna da je broj pozvanih već premašio 250 i napomenuo da Kosovo treba da pokrije troškove pozvanih.

“Ovo pitanje finansiranja odbrane je pitanje klijenta. Smatram da ako Kosovo pošalje svoje građane na suđenje u inostranstvo, tada mora pokriti troškove”, ukazao je advokat.

#Kosovo

#Specijalni sud

'