AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron je Aleksandra Vučića i Hašima Tačija pozvao na vanredni sastank kako bi poslao poruku Americi da mora da računa na prisustvo Evrope u rešavanju kosovskog problema, smatra Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Zečević je za Pink rekao da je primetna evolucija kod Makrona od dolaska na vlast - on je važio za jednu vrstu neoliberalnog političara, dok u poslednje vreme sve više zastupa neke nacionalne stavove Francuske i štiti nacionalne interese Francuske.

Makron, kako je dodao, pokazuje i karakter, odnosno želi dapokaže da Francuska ne sledi uvek Nemačku politiku i da ima svoju viziju budućnosti EU.

- Interesantno je da je iznenada zakazao taj sastanak između Vučića i Tačija, a ustvari namera mu je bila da pokaže da Amerikanci nisu sami u rešavanju tog problema i da Amerika iako ima dva izaslanika mora da računa na prisustvo Evrope u rešvanju tog problema – naveo je Zečević.

Prema njegovim rečima, Makron ne želi da se Evropa marginalizuje u tom smislu i želi da polaže evropsko prisustvo u rešavanju pitanja Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

Urednik političke rubrike dnevnog lista “Politika” Bojan Bilbija Makrona vidi kao dobrog momka evropske politike i advokata naših interesa.

- Imati jednog takvog čoveka, koji izrasta u novog lidera EU, imati njega za advokata naših interesa naspram Prištine, koju više nedoživljavaju kao žrtvu je velika stvar – naveo je Bilbija i podsetio na 16 povučenih priznanja.

Prema njegovim rečima, ako je Makron spreman da makar malo, prviput kao jedan zapadni lider bude zastupljen, ne mora da bude na našoj strani, samoda bude pošteni posrednik to je veliki pomak i uspeh za nas. 

#Bojan Bilbija

#Emanuel Makron

#Francuska

#Kosovo

#Slobodan Zečević

'