AKTUELNO

Zvanični Pariz bi mogao da, iznošenjem jakih argumenata, pokuša da u narednom periodu ubedi Prištinu i Podgoricu da "utišaju" glasove protiv balkanskog "malog šengena", a koji su se horski začuli nakon podrške francuskog predsednika Emanuela Makrona ovoj inicijativi.

"Mali šengen" je "na liniji" sa Makronovom idejom reforme EU, odnosno funkcionisanja regiona pre prijema u članstvo, koje je trenutno na dugom štapu. Francuski predsednik istovremeno želi da vrati EU kao ključnog igrača kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali i da Pariz zauzme najznačajniju ulogu u tom procesu.

Ideja o snažnijem ekonomskom povezivanju regiona, koja bi uključila i otvaranje granica, opasno je zavadila političke lidere Albanaca u Prištini i Tirani.

Albanski premijer Edi Rama otvoreno je optužio političare u Prištini da suprotstavljanjem stvaranju balkanskog "malog Šengena", ugrožavaju spoljnu politiku Tirane zarad svojih unutrašnjih političkih interesa. Rama je rekao da je dugo objašnjavao Aljbinu Kurtiju, lideru Samoopredeljenja i kandidatu za premijera privremenih prištinskih institucija, u čemu je značaj ovog procesa i da bi bio veoma iznenađen ako on to ne razume, jer je, kako je dodao, "Kurti dovoljno inteligentan". Upozorio ga je i da "otvaranje granica između Albanije i Kosova ne može da se učini bez pristanka Srbije".

Pročitajte još - “Znam za srpsku rakiju. Odlična je. Posebno je dobra za varenje!”: Za Dan primirja Makron dobio specijalni poklon

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se prethodnih dana u Parizu u dva navrata sastao sa Makronom, rekao je u sredu da kritike i napadi na inicijativu formiranja "malog šengena" potvrđuju koliko je ona dobra i vredna pažnje. Podsetio je i na procenu Svetske banke da bi balkanska šestorka njenom realizacijom uštedela 3,5 milijadi evra.

- Ekstremistima, i albanskim i srpskim, i kojim god hoćete, njima se ne dopada ništa što spaja ljude, ništa što donosi mir i stabilnost i razvoj. Oni bi voleli da uživaju u bari i žabokrečini u kojoj nema pomaka - rekao je predsednik u Parizu, i izrazio žaljenje što je teško i razgovarati sa ljudima bez vizije.

Onima iz Crne Gore koji tvrde da su se već povezali u regionu, Vučić je poručio da sa Srbijom to nisu učinili. Odbacio je i kritike da se tom inicijativom zapravo stvara "velika Albanija":

- Kakvo je to stvaranje "velike Albanije"? Tako što ćemo napraviti još traka za kamione, prelaziti granice samo sa ličnim kartama?

- Iza otpora Prištine krije se politika koju će voditi koalicija Kurti-Mustafa, ukoliko formira vladu, a to je priznavanje Kosova pre i iznad svega. A Crna Gora ima neku vrstu kompleksa da bi stvaranjem "mini šengena" njena liderska pozicija u EU integracijama, s obzirom na to da su otvorili sva poglavlja, mogla da padne u senku, pre svega Srbije, koja je, ipak, ključni faktor u regionu.

Pročitajte još - U oproštajnom pismu optužio Makrona, Olanda, Sakrozija i EU da su ga "ubili": Student se zapalio zbog gladi, njegove kolege izašle na ulicu(VIDEO)

BRISEL OHRABRIO INICIJATIVU

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručio je u sredu da su regionalne inicijative, poput nedavne, lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije u Ohridu u skladu su sa agendom EU:

- Evropska unija ohrabruje i podržava takve inicijative. Podsticaćemo ih, pogotovo u pravcu jačanja regionalne saradnje u privrednom sektoru.

I slovenački šef diplomatije Miro Cerar rekao je u sredu da Ljubljana podržava "mali šengen".

KURTI ODGOVORIO RAMI: BEOGRAD NA KRAJU

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera vlade u Prištini Aljbin Kurti ponovo je u sredu kritikovao albanskog premijera Edija Ramu zbog inicijative "mali šengen":

- Projekat započet u Novom Sadu, a nastavljen u Ohridu, ne samo da je ishitren i pogrešan, već je Albanija trebalo da ga pokrene sa Prištinom, a ne sa Beogradom. Počinje se dogovorom Kosova i Albanije, nastavlja dogovorom Hrvatska-Bugarska, a zatim zvanično Sarajevo, Podgorica i Skoplje, pa tek na kraju Beograd, jer se ne kaje za zločine počinjene s Putinovom Moskvom u poslednjem ratu - naveo je Kurti, prenela je prištinska "Gazeta Blic".

#Emanuel Makron

#mali šengen

'