AKTUELNO

Listi zemalja koje su povukle priznavanje Kosova pridružila se i Gana, zapadnoafrička država sa više od 30 miliona stanovnika.

Time je broj onih koji su poništili odluku o "državnosti" porastao na 16, dok je broj onih koje priznaju tzv. Kosovo pao ispod polovine članica Ujedinjenih nacija! Taj semafor sada ovako izgleda: uz Prištinu je 96 prestonica, dok njih 97 poštuje teritorijalni integri- tet i suvereniret Srbije.

Nota Ministarstva spoljnih poslova Gane u kojoj se navodi da ta zemlja povlači priznavanje Kosova stigla je u Beograd proteklog vikenda. Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče da je to do sada najveća zemlja koja je to učinila, tri puta veća od Srbije i najavio je da će do kraja godine biti još takvih odluka:

- Odluka Gane veoma je važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje. Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Srbiji, koja vuče korene još iz perioda osnivača Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah (bivši predsednik Gane). Gana je ozbiljna zemlja i nota koju je poslala bolja je nego da smo je mi napisali. već u drugoj rečenici stoji da smatraju da je odluka prethodne vlade Gane o priznavanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da predstavlja kršenje Helsinške povelje i Rezolucija 1244, kao i da će oni poštovati i rezultate dijaloga.

Foto: Pixabay.com

On je naveo da su razgovori sa Ganom trajali dugo, da su sa njihovim predstavnicima pričali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta i on kao ministar inostranih poslova, a da su ih prištinski zvaničnici jurili po hodnicima u sedištu Ujedinjenih nacija. Dačić sada očekuje da će ova odluka ohrabriti i neke druge članice UN, naročito afričke, pošto ta država ima veliki politički uticaj, da preispitaju svoje stavove i povuku priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Nekadašnji ambasador pri OEBS Milovan Božinović kaže, za "Novosti", da je Gana uticajna država i da u međunarodnim i regionalnim odnosima nije "sitna riba". On podseća da je to zemlja sa značajnim prirodnim bogatstvima i da je šezdesetih godina prošlog veka bili uzor dekolonizacije:

- Može se očekivati da se proces povlačenja priznavanja Kosova nastavi. Iako je ova diplomatska akcija naše vlade kod nekog dela posmatrača u početku izazivala nevericu u njen uspeh, pokazalo se da su se neke zemlje, koje inače nisu naročito zain teresovane za zbivanja na Balkanu, povele za glasnijim delom međunarodne zajednice po pitanju Kosova ne ulazeći u suštinu stvari. Međutim, kada im je razjašnjeno kako je nastao kosmetski problem i kada shvate da nešto slično može da se desi i njima, pogotovo državama na afričkom kontinentu, dolazi se do promene kursa.

Sagovornik Novosti kaže da bi bilo preterano reći da će suspendovanje priznavanja biti od kardinalnog uticaja na rešavanje kosovskog pitanja, ali smatra da to menaj atmosferu za razgovore, jer se u najmanju ruku čula i druga strana i da to jeste novi politički kapital Srbije.

Od oktobra 2017. odluku o priznavanju Kosova povuklo je 16 zemalja: Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Lesoto, Grenada, Komonvelt Dominika, Burundi, Papua Nova Gvineja, Komori, Liberija, Palau, Toro, Centralnoafrička Republika i sada - Gana.

NOTA AFIRMIŠE 1244

U NOTI koja je u Beograd stigla iz Akre, glavnog grada Gane, stoji: - Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena uzimajući u obzir stav 10. Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja ovlašćuje Generalnog sekretara da uspostavi međunarodno civnlno prisustvo na Kosovu kako bi se se obezbedila privremena adminnstracija pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajiu autonomiju u okviru SRJ i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave. Vlada Gane, dodaje se, uzela je u obzir postojeći dijalog između Srbije i Kosova čiji je cilj rešavanje ovog pitanja i podržava tekući proces radi okončavanja problema.

#Kosovo i Metohija

#Ujedinjene nacije

#nezavisnost

'