AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Republika Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova!

Dačić je saopštio da je Gana 16. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova.

On je saopštio da je zvanična nota stigla za vikend i da su mu čelnici ove države poručili da će poštovati i Rezoluciju 1244, ali i dijalog Beograda i Prištine, kada se nastavi.

- Ovo je još jedan pokazatelj da mi ozbiljno radimo na ovoj temi, uz odobrenje predsednika Republike, pokazujemo da ovo pitanje nije rešeno i najavljujem da će do kraja godine biti još 3-4 zemlje koje će ovo isto učiniti - poručio je Dačić.

- To je do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima 30 miliona stanovnika, tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije - rekao je Dačić.

On je rekao da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

- Gana je ozbiljna zemlja i nota koju su oni napisali je bolja nego da smo je mi napisali. Već u drugoj rečenici stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova, da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da je predstavljala kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244, kao i da će oni poštovati rezultate dijaloga - rekao je Dačić.

On je istakao da je Gana jedna od značajnih zemalja Afrike.

- Podsetiću da su prištinski zvaničnici jurili njih po hodnicima u UN, čak su objavljivali i na fejsbuku da su se sa njima sreli - rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

'