AKTUELNO

Premijerka predvodi državnu delegaciju koja će do 8. novembra učestvovati na drugom kineskom međunarodnom uvoznom EKSPO sajmu u Šangaju

Predsednica vlade Ana Brnabić doputovala je danas u Kinu, gde će tokom višednevne posete razgovarati sa kineskim predsednikom Si Ðipingom i predvoditi srpsku delegaciju na Drugom kineskom medunarodnom sajmu uvoza EKSPO.

Srpsku delegaciju dočekao je zamenik gradonačelnika Šangaja Čen Kun i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Delegacija Srbije koju u Kini predvodi premijerka Ana Brnabić potpisaće Memorandum o razumevanju sa globalnom kompanijom Huavej iz oblasti veštačke inteligencije.

Memorandum će ispred Vlade Srbije potpisati direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović koji u Šangaju boravi od 2. do 7. novembra kao jedan od članova srpske delegacije.

U sklopu posete, predviđeno je da se održi niz bilateralnih sastanaka sa članovima kineske vlade kao i sa predstavnicima IKT kompanija.

Brnabić će se sastati u Šangaju sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o daljem razvoju sveukupnih odnosa dveju zemalja.

Predsednica Vlade obratiće se na ceremoniji zvaničnog otvaranja Sajma i obići ekonomski paviljon Republike Srbije.

Tokom boravka u Šangaju, Brnabić će se sastati sa rukovodiocima HBIS Groupe, kompanije HUAWEI, kao i Bank of China, a takođe će održati predavanje na Šangaj Đao Tong Univerzitetu.

Tokom boravka u Kini, delegacija će posetiti i grad Hangdžou, gde će se premijerka Brnabić sastati sa predstavnicima provinicije Džđang i posetiti kompaniju Alibaba i visoko-tehnološki park, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Uoči puta u Kinu, Brnabić je u razgovoru sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji Čen Bo, istkla da poziv Si Ðinpinga predstavlja veliku čast Srbiji i da odražava najviši nivo saradnje i poverenja dve države.

Izrazila je uverenje da će ucešce srpske delegacije na predstojećem Sajmu EKSPO dati snažan impuls trgovinskoj i ekonomskoj saradnji dve države, jer je to jedinstvena prilika za srpske privrednike da povećaju svoje prisustvo i plasman proizvoda na kinesko tržište.

- Gradani Srbije već osećaju benefite uzajamno korisne saradnje sa Kinom. Opredeljenje Vlade Srbije je da se praktična saradnja dve države dalje unapredi zajedničkim projektima u oblastima infrastrukture, inovacija, informacionih tehnologija, digitalnih usluga i obrazovanja - rekla je Brnabić kineskoj ambasadorki i istakla da će svoju posetu Kini iskoristiti da privuče nove kineske investicije u ovim sektorima.

Brnabić je u razgovoru naglasila i važnost inicijative "Pojas i put", i ucešće Srbije u ovoj inicijativi, koja kroz međusobno povezivanje zemalja učesnica doprinosi bržem ekonomskom razvoju.

#Ana Brnabić

#Kina

#saradnja

'