AKTUELNO

Iznenadila me ječinjenica da je američki zvaničnik Metju Palmer govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a ni jednom nije pomenuo obaveze Prištine, izjavio je danas za "Novosti" predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan,kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo", rekao je Vučić komentarišući izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD koji je u Prištini rekao da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo.

"O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseca na neku šalu. U svakom slučaju bicemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo,pristati!", istakao je predsednik.

On je naveo i da je s velikom pažnjom pratio sve izjave Palmera i zna da je reč o vrhunskom profesionalcu i coveku koji svoj posao obavlja direktno u skladu sa politikom Stejt departmenta i SAD.

"Ono čime sam bio iznenaden to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda a neke od njih su vrlo sporne.

Ni jednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja ZSO što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora", istakao je Vučić.

On kaže i da ga je istovremeno, iznenadila činjenica da Palmer govori o agresivnoj kampanji Srbije u smislu povlacenja priznavanja nezavisnosti Kosova, a nigde nismo,prihvatili dogovor da odustanemo od lobiranja niti smo bilo gde to potpisali.,"Podseticu da sam licno nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu želeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja znacila da oni nisu država. Ali za mene je neverovatno da i Plamer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju", kaže Vučić.

Predsednik podseća i na sporno pitanje taksi ističući da ne postoji uslov za njihovo,postojanje još od 2006. kada je napravljen Cefta sporazum.

"To je jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo slobode kretanja i protoka roba i,usluga. To su stvari u koje se ne dira, a oni misle da kada to urade da imaju,pravo da traže od Srbije priznavanje Kosova", navodi predsednik.

Vučić kaže i da ga iznenađuju pritisci na Srpsku listu i dalji pokušaji da se ona pod različitim pritiscima što više udalji od Beograda.

"Iznenađuje me i nerazumevanje značaja Srpske liste u postizanju bilo kakvog sporazuma sa Prištinom", kaže predsednik Srbije.

Upitan kako je razumeo Palmerovu pretnju da Srbija može da se suoči sa sankcijama ako bude kupila sofisticirane PVO sisteme od Rusije, aludirajuci na S 400, predsednik odgovara:

"Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja,bilo kakav problem. Ali i to vam govori kako nas tretiraju. Jer kada bismo,govorili šta su Hrvati nabavljali od Amerikanaca, pa to nije bilo problematicno, sve vam onda lici na onu staru latinsku o Jupiteru, koju je naš narod preveo kao: što priliči bogu ne priliči volu. To pokazuje da postoje razliciti aršini za razlicite zemlje. Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želeo da na bilo koji nacin bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", istakao je Vučić.

Palmer, inače, u ponedeljak dolazi u Beograd, a predsednik pred susret sa američkim,zvaničnikom kaže da očekuje otvoren i iskren razgovor u važnom trenutku za Srbiju.

"To je posebno važno jer cemo u relativno kratkom vremenu i premijerka Brnabić i ja imati susrete sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ricardom Grenelom", napomenuo je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'