AKTUELNO

Na srpsko-rusku vojnu vežbu, u Srbiju, stigao je prilično iznenada sistem S-400, a zajedno sa njim sistem „pancir“, takođe sistem za protivvazdušnu odbranu. Prikazani su na vojnoj vežbi „Slovenski štit 2019.“ S-400 se vratio u Rusiju, dok je „pancir“ ostao u Srbiji. Vojnopolitički analitičar Vlada Radulović, je rekao da je činjenica da je reč o izuzetno velikom i moćnom sistemu.

- Postoje dve stvari koje su ključne kod ovog sistema. Jedna stvar su rakete, a druga srce sistema. On ima osmatrački radar koji prati na 600 kilometara, a nišanski ima domet od 400 kilometara, i on je taj koji prati u ovom trenutku poslednju zvaničnu raketu koja je dometa do 400 kilometara – rekao je Radulović.

General Stanko Vasiljević, stručnjak za PVO, rekao je da je S-400 četvrta generacija familije ruskih sistema, kao i da je to sistem za protivvazdušnu odbranu izuzetnih karakteristika.

Foto: TvPink Printscreen

- To je višekanalni sistem, izuzetno mobilnom sistemu. Što znači da može da ima više kanala i po cilju i po raketi. Stari sistemi su bili jednokanalni po cilju i po raketi, sada imamo višekanalni sistem koji može da odbije masovan napad. Sa tim karakteristikama može da se gađa više ciljeva istovremeno. Otporni su na elektronsko ometanje i to je jedna od najvažnijih karakteristika – rekao je Vasiljević.

Kako kaže, deklarisani domet ovog sistema je 400 kilometara po širini i 30 kilometara po visini sa izuzetnom mobilnošću.

- Ceo svet priznaje taj sistem kao nešto najsavremenije u toj kategoriji – rekao je Vasiljević.

Vasiljević je istakao da sistem još nije isproban u borbenim uslovima, rezultate koje imamo dobili smo od rezultata na poligonima.

Foto: TvPink Printscreen

Radulović je dodao da se cene takvih oružja formiraju pre svega na političkoj osnovi.

- Ako uzmemo činjenicu da je Turska izdvojila dve i po milijarde za četiri diviziona, a od toga negde oko 50 odsto tog novca je došlo od ruskog kredita, možemo da govorimo o cifri od 600 miliona po divizionu, a onda ukoliko su vaši odnosi dobri sa zemljom koja ih prodaje. Ukoliko zemlja takođe ima strateški interes da se zadrži na određenom području, ta cifra može izuzetno da varira – rekao je Radulović, dodajući da S-400 i nije tako nerealna priča za Srbiju.

Radulović je rekao da je ovo drugi deo, nastavak vežbe koja se dogodija u Rusiji, kao i da se ovakve akcije planiraju dosta unapred.

Foto: TvPink Printscreen

- Ova vežba je planirana mnogo ranije. Planiranje vežbi ima određenu proceduru, neko ih odobrava. Sve se održava profesiionalno, raditi tako nešto nekoliko meseci i da to ostane pod vojnom tajnom jeste odraz profesionalizma naših ljudi – rekao je Radulović.

#S-400

'