AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik ministra trgovine Narodne Republike Kine Ćenom Kemingom, dočekali su prvi teretni voz iz Kine, koji je u Srbiju stigao posle dva meseca, istakavši tom prilikom da su ovo izuzetno važni dani za Srbiju, i da veruje da se železnica u Srbiju vraća na velika vrata.

Predsednik je istakao da su ovo izuzetno važni dani za Srbiju, i dodao da u poslednjih 40 godina skoro niko nije koristio železnicu, ali i istakao da veruje da će je u Srbiju vratiti na velika vrata.

- Ponosan sam što se nalazim danas ovde, na železničkoj stanici. Za tačno dve godine ići ćemo prugom Novi Sad za svega pola sata. Putnici će se voziti novim, savremenim vozovima, brza pruga za brze vozove. Srbiju razvijamo brže, brže nego što smo očekivali – rekao je Vučić, i dodao:

- Spajanje Beograda i Novog Sada, Subotice i Budimpešte je veliki korak napred. To pokazuje da možemo sebe da menjamo. Ova stanica će da se razvije za dve godine.

Kaže da će do 2022. će pruga biti gotova do Subotice, kao i da očekuje da saradnja sa Mađarskom omogući da se brže stigne i do Budimpešte i Beča.

- Za četiri i po sata moći ćete da stignete do centra Beča. To će biti perfektna veza sa Evropom. Danas to možemo da priuštimo – rekao je Vučić.

Kako je rekao, železnica će da unapredi saobraćaj u Srbiji.

- Što bi neko putovao kolima, ako može za kraće vreme da stigne do Novog Sada vozom – naglasio je, i dodao:

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Pre osam godina voz na ovoj relaciji išao sporije nego što je 100 godina ranije bio slučaj. To govori koliko državni organi nisu vodli računa.

Kaže da je njegova ideja, kao predsednika, da se putna infrastrukutra razvije.

- Srbija mora da napreduje ekonomski, tako što ćemo i saobraćajnu infrastrukutru da unapredimo. Hvala Kinezima na pomoći. Oni grade svuda u našoj zemlji i to uspešno. Danas nam je stigao voz iz Kine, išao je preko Rusije, Belorusije, Mađarske. Donosi na opremu za izgrađnju železnice ovde – naglasio je on.

- Srbija nije usputna stanica za kineske vozove, već stajalište – kazao je Vučić.

Vučić je citirao Danila Kiša koji je rekao da su vozovi legenda i mit za njega.

- Šta bi rekao Kiš da zna da će vozovi u Srbiji brže da putuju, kao i da će to značiti i nova radna mesta za radnike na ovim prugama – istakao je predsednik Vučić.

Vučić se zahvalio predsedniku Kine Sin Đipingu.

- Mi nikada nećemo da zaboravimo da zahvaljući njemu imamo Železaru u Smedervu, RTB Bor ima budućnost, a imamo i još važnih investicija u Srbiji. Živelo čelično prijateljstvo Sbrije i Kine – poručio je predredsedik.

Teretni voz dovozi preko 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju, a krenuo je 24. septembra iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong ka našoj zemlji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija ekonomski raste i napreduje. Najbrže u regionu!

Predsednik je rekao da je zadovoljan zbog ekonoskog napretka Srbije.

- Veoma sam ponosan na rad Vlade i naših državnih organa. Srbija napreduje na Duing biznis listi, sada smo 44. Očekujem da budemo i 40 – rekao je Vučić.

Na prigovor da država više novca daje za Zvezdu i Partizan, a ne bolesnoj deci, predsednik je istakao da kada radite nešto, time smanjujete siromaštvo.

- Da nismo dali novac Partizanu, oni ne bi večeras igrali protiv Mančestera. Da se desilo da on ne igraju u Evropi, država bi bila kriva. Balansirano se pomažu oba kluba. 2009. godine 90 deteta je preko RFZO-a, a sa tri puta više novca ulažemo za lečenje dece. Sedam milijardi je izdvojeno sada za lečenje dece. Za njih deca sa retkim bolestima ne postoji. Sada smo bolje kategorisani – naglasio je on.

Brinu me napadi na ljude na severu Kosova. Pogodio sam njihovu farsu, sve rade iz političkih razloga!

Za učestale provokacije iz Prišite predsednik kaže da su kosovski politčari ljudi jer je on procenio i predvideo njihove posupke. Kaže da ga ne zanimaju njihove političke priče i ne želi da ih kometariše.

- Njih sam pogodio jer sam procenio njihovu farsu. Oni smišljaju razne razloge. To rade iz političkih razloga. Brinu me napadi na ljude na severu Kosova. Nisu svesni šta je to što rade, šta čine i ne razumeju da su se promenila vremena – naglasio je Vučić i dodao:

- Na svakom mestu ima da ga govorim o čuvenoj priči trovanja. Normalnu zemlju predstavljaju na taj način i onda dođe Kurti da nam priča o normalizaciji Srbiji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako kaže, sedam godina sluša priče da nešto ne valja, a sad ceo svet može da se divi ekonomskom napretku Srbije.

- Danas napredujemo sve brže i bolje. Do kraja godine bi trebalo da bude usvojen Zakon o poreklu imovine. To bi moglo da se desi krajem godine, ili u ferbuaru. Tražiću da mi se ispita ta imovina po inostransvu, svu imovinu u zemlju, računi moje porodice. Da sa tim rezultatima izađemo pred građane. Kada ja budem ispitan, onda će ostali da budu ispitani. Nije fer da ispitujemo Đilasa ili Jeremića, a da ja ne prođem kroz to - rekao je i istakao da je ovaj zakon vezan i za etiku i moral, a ne ekomomski napredak.

Pretnje Dragana Đilasa zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, Vučić komentariše rečima da politički rezultati pokazuju njihovo ponašanje.

- Oni su sa 17 pali na 8 odsto. Za njih ne bi niko ni glasao. Svi ih prestižu. Morate da budete doktor da tako rasturite političku podršku i pored jake medijske podrške. To što prete, što je babi milo, to joj se snilo – rekao je.

#Aleksandar Vučić

'