AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom obeležavanja 120. godišnjice od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 17 godina od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije.

Vučić je rekao da je mnogo srećan što je ogroman broj šefova i zamenika šefova stranih službi ovde, jer to govori o ugledu koji BIA uživa.

- Moramo da razgovaramo, i da zajednički sa svetom rešavamo probleme. Samo kroz zajendički rad možemo da donesemo boljitak našem narodu – kazao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da je prvi cilj koji politčari i BIA treba da ostvare očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ponosimo se svojom prošlošću, učešćima u Prvom i Drugom svetkom ratu, poštujemo sve koji su štitili naše naiconlane interese devedesetih, ali smatram da je sada naš prioritetni cilj da sačuvamo mir i stabilnost, kao i bolju budućnost za našu decu - dodao je predsednik Srbije.

Nezavisna Bezbednosno informativna agencija, kaže, je cilj države.

- Sarađujte sa svima, ali radite samo za svoju Srbiju – naglasio je i dodao da u BIA nema mesta za one koji će rade za druge službe.

Predsednik Vučić je istakao i značaj poboljšanja životnog standarda.

- Važno je da niko nema egzistencijalne brige, i evo, već treću godinu, povećavamo vaša primanja. Ne možemo da se upoređujemo sa svetom, ali nastavićemo sa ubrzanim opremanjem i zahvalni smo svima koji nam pomažu. Ono što tražim je da svi poštuju nezavisnost Srbije i da sami donosimo odluke i da čuvamo našu bezbenost. Čuvamo i sebe, ali i druge, ali u tome mora svi da pomognu – naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je istakao, pred Srbijom je i dalje period oporavka, pre svega ekonomskog, ali je naglasio da je beznednoosna poltika i dalje važna i treba da bude prioritetna. Kaže da strane, moćne sile dosta utiču na sve segmente u regionu.

- Mi nikada nismo zadovoljni. Pokazatelji kažu da ekonomski napredujemo. Pred nama je teška bezbednosna i politička situacija, nije samo reč o Prištini i odnosima u regionu. Međutim, preplitanje interesa stranih, moćnih zemalja i dalje postoji. Sa svima ćemo da sarađujemo, sve ćemo da čujemo ali naša obaveza je da brinemo o sigurnosti naših ljudi, da jačamo ekonomiju i da uvek imamo u vidu činjenicu je da je naš posao da se odbrani interes Srbije – dodao je predsednik Vučić.

- U realnom smislu povećavamo primanja. U odnosu na druge svetske službe smo mali, ali brzina napretka, rasta primanja u našoj službi nije manja u odnosu na njih. Nastavićemo sa ubrzanim opremanjem naše službe - kazao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da tražimo od partnera da poštuju nezavisnost Srbije, suverenitet naše zemlje, da sami donosimo odluke, čuvamo bezebednost naše zemlje.

- Da bismo je sačuvali moramo da čuvamo i druge, a ti drugi moraju da nam pomognu u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i problema migracije - kazao je Vučić.

Predsednik je ukazao da Srbija mora da sačuva nezavisnost u donošenju odluka da bi mogla da opstane kao suverena zemlja.

- A to znači nezavisna služba. Naša BIA mora da sarađuje sa svima, ali u njoj nema mesta za one koji će da rade za druge zemlje. Imate samo jednu zemlju. Radite uvek samo za svoju Srbiju. To je preduslov da bi mogli da sačuvamo Srbiju kao vojno neutralnu, nezavisnu, suverenu zemlju, koja sama donosi odluke o sebi I svojoj budućnosti", istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svečanosti su pored predsednika Srbije, prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u vladi, predstavnici 60 inostranih delegacija, diplomatskog kora, predstavnici crkava, kao i predstavnici Grada Beograda.

Vučić je, sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, položio venac na memorijalni zid sa imenima poginulih pripadnika službe u sedištu BIA pre početka svečane akademije.

Akademija je počela intoniranjem himne Srbije, a nakon toga je prikazan dokumentarno-istorijski film Civilna služba bezbednosti u Srbiji, prvih 120 godina.

U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine, kojim je u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Delokrug rada tog odeljenja obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika, imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a zakonom je bilo propisano da Odeljenje, pored načelnika, ima sekretara i niže službenike, kao i zasebnu arhivu u kojoj su se, "pod naročitim nadžorom i staranjem načelnika", čuvali "svi akti poverljive prirode".

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

BIA je formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine, kao posebna organizacija Vlade Srbije.

Njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe srpskog društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije, deluje na osnovu i u okviru Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata, strategije nacionalne bezbednosti, strategije odbrane i utvrđene bezbednosno-obaveštajne politike Republike.

Njeni osnovni zadaci su: zaštita bezbednosti Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavnog poretka, istraživanje, prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost Srbije i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima, kao i obavljanje i drugih poslova određenih Zakonom.

#Aleksandar Vučić

'