AKTUELNO

Očigledno je da je kod lidera Pokreta Samoopredeljenje i kandidata za premijera Aljnina Kurtija "mrtva želja za ikakvim dijalogom i da je, kao političar prošlosti, nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu, kao i bolju budućnost i albanskog i srpskog naroda", izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

U saopštenju za javnost, on je ocenio da, "nipodaštavajući Zajednicu srpskih optšina, Kurti direktno nipodaštava Evropsku uniju uz čije posredovanje je postignut Briselski sporazum" i podsetio da Priština punih šest i po godina, odnosno 78 meseci, 338 nedelja ili 2.371 dan, ne ispunjava obaveze preuzete tim sporazumom.

- Jasno je da je namera i budućih vlasti u Prištini, za koji deo međunarodne zajednice misli da su umereniji lideri okrenuti dijalogu, da nastave s takvom neodgovornom politikom, politikom nestabilnosti i problema - ističe Đurić.

On je dodao da Srbija željno iščekuje jasnu ocenu EU ovakvih stavova lidera kosmetskih Albanaca i pretendenta na mesto premijera privremenih prištinskih institucija o Briselskom sporazumu i obavezama preuzetim u tom procesu.

Kurti takvim stavom o ZSO ponovo gazi i ignoriše i volju srpskog naroda, a druženjem sa njemu podobnim Srbima - Radom Trajković, Rašićem i Petrovićem, koji zajedno imaju podršku tri odsto Srba na KiM kreira pogrešnu sliku da Srbi sa KiM ne žele ZSO, ukazao je Đurić.

To su, dodaje, opasne greške koje je i Srbija činila ranijih decenija, nipodaštavajući volju građana i birajući podobne, a ne legitimne predstavnike drugog naroda za relevante sagovornike.

- Kurti iz dana u dan, u odsustvu odgovorne politike za socio-ekonomski napredak i bolji život, pribegava istorijskom revizionizmu i šovinizmu i politici mržnje - zaključio je Đurić.

#Marko Đurić

'