AKTUELNO

Srbija je mala zemlja na evropskom putu. Mi nismo nervozni, a u Prištini vlada velika nervoza, posebno kada su silom dokazivali svoju moć, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji "24 časa" autorke i voditeljke Dušice Spasić.

Povodom zabrane slikarske izložbe na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da je velika nervoza.

Kada su u pitanju navodne otrovane koverte iz centralne Srbije koje su sa glasovima došle na KiM, rekao je da su sve izmislili.

- Kakavi su to srpski teroristi koji truju ljude. To je jedan cirkus – objasnio je Vučić i rekao da više nije najbolji Moskovski cirkus, već upravo politički cirkus koji se odvija u Prištini, i dodao:

- Ovi što idu bi da uzmu još malo vremena na vlasti. Ovima što dolaze se žuri. Tražiću sveobuhvativnu istragu oko navodno otrovanih koverti.

Vučić je rekao da će insistirati na toj istrazi kao što je insistirao i na odgovoru ambasadora Velike Britanije o albanskoj zastavi pred kojom se slikao.

Vučić je na poruku Aljbina Kurtija koji je rekao da predsednik Srbije nije u stanju da komentariše nacionalne simbole, rekao da je itekako u stanju da komentariše.

- Ne, nego će on da mi zabrani. Niko otvorenije ne radi na stvaranju Velike Albanije kao što to radi Aljbin Kurti. Ni on ni ambasador Velike Britanije, a ni zajedno, ne mogu da mi zabrane - istakao je Vučić.

Srbija se neće baviti sukobima, potrebni su nam dobri odnosi sa svima

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu i da je 67 odsto naše razmene sa EU.

- Nikome ne dozvoljamo da ugrozi naše prijateljstvo sa Rusijom, Kinom, Japanom, Turskom… Moj posao je da obezbedim što više investicija za Srbiju. Potrebni su nam dobri odnosi sa svima. Pratimo šta se u svetu zbiva, ali to je haos u međunarodnim odnosimo. Mi smo mala zemlja - rekao je Vučić i dodao da su u Srbiju stigla četiri nova helikoptera.

Predsednik Srbije rekao je da ćemo čuvati svoju nezavisnost i da se neće baviti sukobima u svetu.

- Mi se sklonimo i ne učestvujemo u tome. Žao mi je što neki ljudi ginu i nadamo se da će to brzo da prestane - kaže Vučić.

SNS stvara slobodnu Srbiju, Srbiju slobodnih građana

Predsednik Srbije dodao je da Srbija i SNS imaju ideologiju i da ta partija gradi najsavremeniju ideologiju.

- SNS je prvi koji stvara slobodnu Srbiju, Srbiju slobodnih građana – objasnio je Vučić i dodao da je za njegovo vreme 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvane države Kosova, te da ne postoji niko ko radi na stvaranju Velike albanije kao što je to Aljbin Kurti.

Prema njegovim rečima, Kosovo je deo Republike Srbije, i kako kaže, za razliku od drugih neće da laže narod.

Vučić je podsetio na izglasavanje nezavisnosti za vreme Đilasa, Jeremića, Veselinovića i bežanje u Rumuniju tadašnjeg predsednika Srbije.

- Narodu kažem da nije sve naše, ali kažem i da nije sve njihovo. Ja neću da izgubimo sve kao što je to bilo u vreme Đilasa, Jeremića, Veselinovića. Kada se malo upristojite i prestanete da lažete o trovanju, i kada prestanete sa proterivanjem Srba recite, evo spremni smo da razgovaramo - rekao je Vučić.

Paljenje knjiga poput Vesićeve - loša slika koja je otišla u svet

Vučić je napomenuo da je paljenje knjiga kao što je to urađeno sa Vesićevom, bila loša slika koja je otišla u svet.

- Mislim da nadležni državni organi sve to ispituju i da znaju ko je to sve uradio. Radili su pripadnici SzS iako govore da nisu. Četvorica od četvorice su to radili i oni su iz Saveza za Srbiju - rekao je Vučić i podsetio da su tako radili nacisti 1943.

Vučić je podsetio da su oni taj dan blokirali i ulaz i izlaz na promociji knjige.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su napadali i jurili ljude. Zamislite da nisu bili ovi momci koji su čuvali Vesića, a jači su od njih, pa oni bi linčovali i ubili Vesića. Misle da mogu i da imaju pravo da se iživljaju nad nama zato što smo mi strpljivi, ili nad Oliverom Jovićević. Treba da se stidite to što ste govorili jednoj ženi. Sram vas bilo. To pristojna i normalna Srbija neće da dozvoli. Pristojna i normalna Srbija će da pobeđuje - rekao je Vučić i dodao da su ove grupice sve bliže jedni drugima i homogeniji, a samim tim i sve luđi.

Objasnio je da se nikada nećemo vratiti u vreme kada opoziciji nije dato da prošeta kroz par ulica u Beogradu:

- Ne daj Bože da se njima dogodi nešto takvo, pa makar da ih neko popreko pogleda – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će prenzioneri početkom novembra dobiti po 5.000 dinara, a da će od januara biti veće plate u javnom Sektoru.

- Radili smo vredno i marljivo, našim radnicima smo obezbedili povećanje minimalca, koji je bio 16.000 dinara, a sada je 30.000 – objasnio je Vučić, i dodao:

- Otvaraćemo auto - puteve. Svake godine ćemo povećavati plate. Mi se bavimo sigurnošću penzionera i radnika.

#Aleksandar Vučić

'