AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas austrijskom piscu Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost, istakavši da je on imao "hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji" i da se odupre prebacivanju krvice samo na jedan, srpski narod.

-Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod. Neizmerno je hrabra odluka Švedske akademije da dodeli nagradu za književnost njemu, Handkeu, kako je i on sam rekao, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji - naveo je Dačić.

Kako prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, on je podsetio da su dobitnici Nobelove nagrade za književnost bili i Vinston Čerčil, "za umešnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrednosti", ali i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama.

-Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage da dodele Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, za smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju, ali i snage da prepoznaju pripovedače koji donose novine i različitost u svojim delima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu - istakao je Dačić.

#Ivica Dačić

'