AKTUELNO

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, govoreći o specijalnom izaslaniku američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričarda Grenela kaže da je on vezan za rešavanje kosmetskog problema i da je direktno povezan sa predsednikom Trampom i njegovom administracijom, a da je sa druge strane veza prema Stejt departmentu.

- Tako da ćemo u narednom periodu imati intenzivnije aktivnosti Grenela zbog toga što američka administracija smatra da kosmetski problem treba rešavati ubrzano i veoma dinamično. Mi smo iz izjava koje su veoma šture i tokom posete Prištini i tokom posete Beogradu mogli da vidimo da je namera administracije da se pokrene nastavak dijaloga, da se on intenzivira i da se dođe do jednog sveobuhvatnog sporazuma – kazao je Drecun u Novom jutru TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, to što je naveo su ciljevi američke administracije, a usput se vidi da je sastavni deo tog mogućeg rešenja, ili paketa rešenja, jedna snažna ekonomska injekcija o kojoj govori gospodin Grenel kada kaže da je ovde potrebno investirati, otvarati radna mesta i zapošljavati mlade.

Foto: TvPink Printscreen

- Dakle, verovatno Sjedinjene Američke Države smatraju da ako bi se postiglo rešenje za problem Kosova i Metohije, da bi onda usledila jedna obimnija ekonomska pomoć, da bi se podstakao privredni razvoj. U tom smislu čini mi se da je ovaj sastanak koji je juče bio između predsednika Vučića, Edija Rame i Zorana Zaeva na fonu takvih razmišljanja da se region što je moguće više u ekonomskom smislu integriše, da bude pogodniji za investiranje, da se otvaraju mnoga radna mesta, da se poboljšava kvalitet života ljudi ne bi li samim tim političke tenzije splasnule – naveo je Drecun i dodao:

Drecun kaže da bi Kurti verovatno želeo da sve Srbe protera sa Kosova i Metohije i da su važne dve njegove izjave.

- On je rekao da bi između Kosova i Albanije trebalo da se napravi Federacija, dakle ne odustaje od velikoalbanske ideje i pretvara je u neku vrstu federacije čime otvoreno pokazuje da želi da se Kosovo pripoji Albaniji. S druge strane rekao je da je on taj koji će voditi razgovore sa Beogradom, a ne Hašim Tači i u tom smislu ćemo imati snažno sučeljavanje Tačija kao takozvanog predsednika i Kurtija ako bude takozvani premijer – kazao je Drecun i dodao da to može dodatno da oteža razgovore ako do njih dođe.

Drecun ističe da Kurti nagoveštava veoma tvrdu, esktremnu političku poziciju.

#Milovan Drecun

'