AKTUELNO

Jedan broj Srba koji su podržavali koaliciju "Soboda" se osvestio i povukao. Ova koalicija se svodi na to da se forsiraju napadi na predsednika Vučića i Srpsku listu, kažu sagovornici Pinka.

U sportskoj hali u Kosovskoj Mitrovici juče je održan završni skup Srpske liste. Na ovaj način, ova lista zaključila je kampanju za sedme vanredne izbore za Skupštinu Kosova.

Sedamnaest kandidata ove političke opcije zatražili su podršku Srba za osvajanje „deset od deset“ poslaničkih mesta rezervisanih u Skupštini Kosova za srpsku zajednicu.

Oni su ove izbore označili kao „istorijske i sudbonosne“, a okupljenima se i video porukom iz predsedništva obratio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osim Srpske liste, srpski kandidat na izborima je i koalicija “Soboda” čiji kandidat za premijera Kosova Nenad Rašić koji je objavio predizborni spot na albanskom jeziku u kom je pozvao građane da glasaju za tu koaliciju kako bi se kako je naveo, „zajedno odrekli političkog monstruma koji se zove Srpska lista“.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, političku kamapnju ove koalicije komentariše rečima da bez podrške države Srbije, nije moguće dobiti izobre niti ostvariti prava Srba na KiM.

- Politčka kampanja koalicije “Sloboda” se svodi na to da forsiraju napade pre svega na Srbiju, predsednika Aleksandra Vučića i Srpsku listu. Srbija neće da dozvoli da neko razbije zajedništvo našeg naroda na Kosovu. Zamislite da u ovoj prostoriji nema vazduha, upravo tako bi bilo da nema podrške Srbije Srbima na KiM – objasnio je Simić.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, kazao je da je činjenica da Albance na Kosovu podržavaju i neke evropske zemlje, ali čak i neke zemlje u regionu.

- Poznato je da Albanci na KiM imaju ozbiljnu podršku stranih zemalja na ovim izborima. Njih ne podržavaju samo iz Amerike i drugih stranih zemalja, već na primer i iz Makedonije imaju podršku, svi su oni dobro došli na Kosovo – kazao je Krstić.

On takođe ocenuje da bi na izborima trebali da budu strani posmatrači, kao što je OEBS u Srbiji. Kako kaže, važno je da takođe da se provere spiskovi na kojima se nalaze glasači, jer kako ocenjuje, postoji opasnost da se pojave glasači koji zapravo i ne postoje.

- To je nešto što prati ove izbore na KiM. Zato je važno da svaki stanovnik sprske nacionalnosti treba da obrati pažnju ko je sve protiv Srpske liste. Takođe, jako je važno da ljudi izađu u nedelju i glasaju za Srpsku listu – kazao je on.

Da na Kosovu uoči izbora nije dosadno pokazuje i novi raskol u koaliciji “Sloboda”. Predsednik Nove partije Kosova Dragiša Mirić, izjavio da je sa još dvoje kandidata za poslanike te partije napustio koaliciju Sloboda zbog predizbornog spota kandidata za premijera te liste Nenada Rašića, kao i zbog poruka koje su upućene.

Mirić je za kosovske medije izjavio “da je tokom cele svoje političke karijere branio interese Srba, te da nije planirao da izađe na izbore da bi bio ministar, zamenik, već da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji”.

Simić potez Mirića komentariše kao osvešćivanje jednog broja političara, koji nisu želeli da vide pravu sliku Srba na KiM i situaciju u kojoj se nalaze, naročito sada pred izbore.

- U prethodnom periodu imali smo dobar broj Srba koji su shvatili ko su Slobodan Petrović i Rada Trajković, odmah su se povukli iz te priče. Oni su shvatili koja je njihova akcija. Kada je Sprka lista objavila spot, bili je potrebno pet do šest sati da istraživačka mreža Birn ukaže na ono što se kaže u spotu.

Mi smo podneli žalbu na spot Nenada Rašića, jer Srbe naziva monsturume, a niko nas nije udostojio odgovora – kazao je Simić.

- Da bi Srpka lista imala deset mandanta mora da ima dvadeset i više puta glasova nego ostali. Mnogi ubeđuju Albance je borba protiv Srpske liste, jer ovo nisu izbori na kojma možete da date luksuz da tražite nekog manje goreg ili goreg. Ovde sada postoje Trojanski konji koji žele da razbiju srpsko jedinstvo – kazao je Simić.

Rašić u spotu kaže da se bori za mladu državu i da je cilj ulazak u Interpol. Krstić ovo komentariše prljavom kampanjom.

- Na prvi pogled, to je forsiranje jedne građanske ideje. Predstavlja se da je Srpska lista neprijateljska organizacija koja želi da spreči nezavisnost Kosova. Niko nije pozvao na sukobe, nasilje i neprijateljstvo prema Albancima, Srpska lista je jedina koja pozvia na dijalog i vi imate da se takva lista proglašva neprijateljskom

#Kosovo

#Srpska lista

'