AKTUELNO

Gosti ovonedeljnog 'Hit Tvita' bili su Željko Mitrović, Čedomir Jovanović i Marko Uljarević.

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i ove nedelje birala je najvažniju objavu nedelje na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

U studiju TV Pink bili su vlasnik i direktor TV Pink Željko Mitrović, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i direktor Ipsosa Marko Uljarević, dok su ostali na društvenim mrežama.

Najveći broj glasova ove nedelje dobio je predlog broj 1 - Vučić u UN.

Foto: TV Pink Printscreen

Predlog broj 1 - Vučić u UN

Pre komentarisanja predloga, gosti su se osvrnuli na probleme koje rešava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji možda i ne moraju biti u njegovoj nadležnosti.

Vlasnik kompanije "Pink" Željko Mitrović kaže da je bio svedok toga da je predsednik mnogo puta bio usamljen u nekim prilikama.

Foto: TvPink Printscreen

- Tu je u pitanju ceo establištment. On je obavezan da reši te probleme, jer u krajnjoj liniji sve fakture stižu na jednu adresu – smatra Mitrović i na konstataciju Čedomira Jovanovića da predsednik nije ministar finansija i da je trebalo neko drugi da rešava probleme sa kreditima u švajcarcima zapitao se ko bi to bio.

- Ispostavlja se da je njemu najviše stalo do njegovih građana – smatra Mitrović.

Komentarišući Vučićevu posetu trećoj smeni JKP Gradske čistoće, Mitrović smatra da je predsedniku tamo bilo lepše tamo nego u UN. Dodaje da smo punih 20 godina imali predsednike koji su se pojavljivali u javnosti dva puta mesečno.

- To nam nije odgovaralo, a sada kada smo dobili to što smo tražili - ne valja. Šta god da uradite i koliko god da odgovorite na zahteve srpskog biračkog tela oni će uvek imati neke zamerke – ističe on.

Marko Uljarević iz agencije Ipsos, smatra da, kada neko ima dva miliona glasova na izborima, on je onda odgovoran prema ljudima koji glasaju za njega.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo je nešto što građani očekuju od svakog počlitičara, da dođe i obeća nešto – kaže on.

-Isto bi bilo da je Vučić prvi popredesdnik vlade, on je između 2012-2014. bio najjača politička ličnost. Mi imamo problem sa našim političkim sistemom – smatra on.

Govoreći o nastupu predsednika u UN, Mitrović kaže da ono što je njemu impresivno nije govor nego fenomen koji se u Srbiji valja, a to je da u Srbiji nema konsenzusa oko pitanja Kosova.

- Vučić se drži principa da niko ne može dobiti sve, nego će svi dobiti dovoljno i mislim da neće odstupiti od toga – smatra on i ističe da je fenomen to što da mi nemamo minimum nacionalnog konsenzusa o tome da njemu predamo mandat da to reši.

Jovanović govoreći o prvom predlogu govorio je o Balkanskoj uniji i rekao da je to dobra ideja, ali da je možda i pretenciozna.

- Balkanska unija je nešto što nam je je neophodno. "One stop" imamo sad sa Makedonijom, milijardu dolara štedimo, Makedonija je to odradila sa Albanijom i nadam se da će se ideja proširti na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu – kaže Jovanović.

Uljarević kaže da biračko telo, kada govorimo o KiM, hoće rešenje, ali ga ne vidi.

- Neki hoće da budu u zamrznutom konfliktu, a ne znaju šta to znači. To znači da čekamo da mi ojačamo, ili da Albanci ojačaju, pa da onaj jači makne onog drugog  – ističe on i dodaje da je po njegovom mišljenju Balkanska unija važna.

- Od leta imamo integrisani granični prelaz i tek ćemo videti te rezultate, to nije samo pitanje ekonomije već je pitanje da li ćemo zajedno imati jači glas i da branimo glas država na Balkanu - kaže on.

Rekapitulirajući predsednikov govor u UN, Mitrović se osvrnuo na kraj njegovog govora i na rečenicu da "Balkan pripada balkanskim narodima", a ne zemljama, jer je to rekao uzimajući okolnosti.

-Mislim da je krajnje zreo, državnički i hrabar - smatra on.

Predlog broj 2 - Greta protiv odraslih

Govoreći o nastupu Grete Tunberg u UN, Mitrović kaže da nema sumnje da je u njoj pronađen dobar marketinški model. Kaže da je ona dovedena do “propaganda i marketinškog trika”.

- Podržavaju je Tviteraši, a s druge strane napadaju ideju mini hidroelekrtrana – kaže vlasnik i direktor Pinka. Dodaje da je ona u svakom slučaju pozitivno otkriće, pa makar bila i marketinški trik.

Jovanović kaže da je Greta govorila o najozbiljnijem pitanju naše generacije. - Pitanje je kakav svet ostavljamo našoj deci – kaže Jovanović.

Foto: TvPink Printscreen

Dodaje da je neverovatno kako smo uopšte doveli svet dovde. Uljarević kaže da u Srbiji nedostaje informacija o energiji koju imamo. Kaže da imamo pozitivan trend rasta, ali da građani naše zemlje u ovom trenutku potcenjuju to što imaju.

- Laik sam za ovu temu, ali vidim da nema jedinstvenog stave da li je ovo normalan ciklus za klimu – kaže Uljarević.

Mitrović kaže da je činjenica da moramo brinuti o ekologiji, da je sve danas mnogo ubrzano nego u ciklusima od pre milenijuma.

- Različite su teorije, pa neko kaže da je reč o ciklusu, drugi da je zaista došlo do promene klime, a sve se svodi na uništavanje atmosfere – kaže Mitrović.

Predlog broj 3 - Mitrović na Medija festu

Kada je reč o Weekend Media Fest koji je održan u Rovinju, a na kojem je učestvovao i vlasnik i direktor TV Pink, Željko Mitrović, on kaže da se tamo govorilo, između ostalog, o tome da li televizija kao medij odumire.

- Našalio sam se da su Pink tamo sahranjivali, a mi prodisasmo – kaže Mitrović. Jedna od tema bila je i politička profilizacija. Kaže da je internet sada najveći medij na planeti, pa je uticaj na javno mnjenje putem televizije mali.

- Svi danas imaju telefone, internet i informacije su dostupne. Znamo da su u Americi televizije profilisane, pa tako imamo FOX i CNN koje su različito profilisane. Ipak, ovde i pored toga vodimo raspravu o tome da li televizije imaju pravo da budu profilisane, a imaju apsolutno pravo i to se dešava svuda u svetu, pa i na Javnim servisima – kaže Mitrović.

Kada je reč o tome da Pink ima “rijaliti Vučić i rijaliti Zadruga”, Mitrović kaže da Pink podržava srpsku vladu, vladu koja je legitimno izabrana na izborima, voljom građana Srbije. - Širi se teza da su samo opozicioni mediji profesionalni. A po čemu to? I oni imaju isto tako izražen profil. Bavimo se radom Vlade i državnih institucija, a to što Vučića ima više nego u drugih predsednika u drugim zemljama, to je zato što Vučić ima tolike aktivnosti – kaže Mitrović.

Foto: TvPink Printscreen

Jovanović kaže da je na medijima koji su protiv aktuelne vlasti, u vestima izbačen segment Vučićevog govora, konkretno kada je govorio o Kosovu, ali da su emitovali deo u kojem je govorio o rektoratu.

- Moraju postojati dve strane – kaže Jovanović. Mitrović kaže da u opoziciji postoji 560 strana, te da televizija nema 48 sati informativnog programa dnevno.

Govoreći o plaćanju poreza i navodima da je TV Pink favorizovana i olobođena plaćanja poreza, Mitrović kaže da, je Đilas spreman da gnusno slaže, i to slaže tako što ga novinar Pinka pita “da li je ovo autentičan snimak na kojem pretite saobraćajcu”, a Đilas odgovori sa “sestra ti je kurva”.

- Imam fer dil: ako Đilas dokaže da ne plaćam porez, daću mu Pink, a ako se dokaže da laže, neka prestane da se bavi politikom. U ono vreme sam prodao deo imovine da bih platio porez – kaže Mitrović i dodaje:

- Radi se o lažnoj vest ii došli smo u fazu bacanja peska u oči – kaže Mitrović.

Kada je reč o rezultatima koje Srbija pravi, Uljarević kaže da istraživanja kažu da više od 50 odsto ispitanih smatra da Srbija ide napred.

Predlog broj 4 - Prekid blokade Rektorata

Govoreći o blokadi Rektorata, Jovanović kaže da je njega normalno da mladi ljudi budu politički angažovani, aludirajući na to da su protesti studenata politički motivisani.

Kaže da će uvek podržati mlade u politici.

- Smeta mi što njihovi lideri nisu rekli „da, oni su naši“ – kaže on i dodaje da bi rešenje doktorata Siniše Malog istovremeno trebalo da bude rešenje svih drugih.

Mitrović se slaže da mladi imaju pravo da se bave politikom, imaju pravo na sve, osim da, kako kaže, blokiraju neku instituciju ako nisu 100 odsto u pravu.

- Zapitao sam se Otkud Mali posle dobrih rezultata tema svega ovoga? Onda sam ja počeo malo da kopam i pronašao da je Raša Karapandža, profesor, imao firmu koja se zvala CIF, i koja je proizvodila softvere koji koriste banke, a koji nisu dobri, odnosno ne rade – ispričao je Mitrović.

On je objasnio da je u to vreme Mali bio predsednik UO Komercijalne banke i nije hteo da kupi taj softver.

- Ispostavilo se da je bio u pravu, jer softver ne radi – objasnio je Mitrović, dodajući da je upravo lični animozitet razlog hajke na ministra.

Predlog broj 5 - Obradović protiv Vučićevića

Govoreći o pretnjama glavnom i odgovornom uredniku Draganu J. Vučićeviću od strane Boška Obradovića, Jovanović je rekao je da to osuđuje.

- Ne želim da govorim o svojim iskustvima, ali zamislite da izađe Dačić, Palma ili Vučić i da „nišane“ medije i urednike koje će poslati u zatvor posle izbora – smatra Jovanović.

Foto: TvPink Printscreen

- To je nedopustivo i novinarska udruženja o tome moraju da zauzmu stav – kaže on.

Mitrović kaže da ovo nije problem Boška Obradovića, već srpskih institucija, vlade i predsednika.

- Neko ko je rekao da će hapsiti Vučićevića, mene, Vučića... to je beznačajno, ali institucije nisu ništa uradile. Taj čovek je meni potukao novinarke ispred televizije, a i nistitucije ne rade ništa – podseća on. Kaže da bi, uslučaju da isto urade ispred BBC-a, bili dočekani sa tri kordona policije, a da bi u vreme prethodnih srpskih vlasti sigurno bili uhapšeni.

Kako smatra, predsednik voli svoju nepostojeću opoziciju, što rezultira time da oni mogu da rade šta hoće i da ne misli da je to dobro.

- Dražava mora da podvuče crtu i da kaže da to ne može da se događa – ističe on.

Uljarević je rekao da se ne slaže ni sa Jovanovićem ni sa Mitrovićem, jer smatra da u svim kriznim situacijama i država i policija rade svoj posao.

Mitrović je dao primer da je TV Pink puštala snimak na kom na demonstracijama ispred Skupštine Obradović traži da se promeni vozač kamiona kako bi gazio policiju.

-U drugim zemljama to bi bilo oštro kažnjeno, dok ovde je to bilo pranje ruku – ističe on.

Predlog broj 6 - Ko odlazi iz Srbije?

Kada je reč o odlasku ljudi iz Srbije, Uljarević kaže da su mnoge zemlje Zapadnog Balkana starije od nas i da im nedostaje mnogo radne snage. Njima nedostaju mladi ljudi, jer se sele u zemlje zapadne Evrope.

- Ne smemo negirati da se to dešava kod nas, ali u manjoj meri nego u Bugarskoj ili Rumuniji. Pojavila su se istraživanja prema kojima bi 60 ili 70 odsto želelo da se odseli, ali je jako mali procenat onih ljudi koji su zaista nešto preduzeli po ovom pitanju – kaže Uljarević.

Dodaje da su umetnici uvek odlazili u potrazi za boljom karijerom, ali i da ima onih koji se vraćaju. Mitrović kaže da, ako je nekome lepo van zemlje, nema potrebe da šalje poruke svojoj zemlji poput “nedostaje mi Srbija samo kada sam u njoj”.

- Jako je opasno da prave biltene o tome kako otići u zemlje. Ljudi odlaze i dolaze, pa je tako Miki Manojlović otišao u Francusku. Kada su ranije odlazili bilo je da srpski glumci osvajaju Holivud, a sada kada neko ode, oni to jedva čekaju da zlouptrebe – kaže Mitrović.

Kaže i da je “slatko” to kako ovde pojedinci zarađuju novac, a onda odlaze u inostranstvo da “partijaju”. Jovanović kaže da će problema biti od 1. januara kada na snagu stupi zakon o radnoj snazi u Nemačkoj i podseća da je Srbija počela da uvozi radnu snagu. - Licemerno bi bilo vezivati ljude ovde – kaže Jovanović.

Mitrović kaže da je nostalgija dijaspore jako izražena, što se odlično vidi na osnovu gledanosti Pink televizije, naime, ona je dva puta gledanija u inostranstvu nego u Srbiji. Uljarević kaže da treba da pričamo o odlasku ljudi kao o fenomenu koji nas tek čeka i da o tome moramo voditi računa u budućnosti.

-Prazne nam se delovi Srbije, ali to usporvaju auto-putevi koji se grade – kaže Uljarević.

Foto: TvPink Printscreen

Glasanje:

Jedan od gledalaca "Hit tvita" je glasao za predlog broj 5, jer mu se ne sviđa Boškovo ponašanje prema Vučićeviću.

Zoran iz Niša glasao je za predlog broj 6.

Dragoslava iz Jagodine je glasala za predlog broj 6, ocenjujući da je Srbija na dobrom putu.

Mirjana sa Miljakovca je glasala za predlog broj 1.

Za 1. predlog je glasao je još jedan gledalac, rekavši da je kosovsko pitanje "najsudbinskije" za našu zemlju.

Jovanović je glasao za predlog broj 5, rekavši da osuđuje ideju da se jedni drugima tako odnosimo. Jovanović se osvrnuo još jednom na predlog broj 1 naglasivši da ga privlači ideja drugačijeg pristupa Srbije prema susedima (Balkanska unija),

- Mislim da smo retki u ovom delu Evrope koji imaju neku inicijativu – smatra on.

Mitrović je glasao za isti predlog kao Jovanović, predlog broj 5.

- Ovo nije problem Obradovića, već države i njenih institucija, ali to je najmanja stvar od svih prethodnih – kaže on i dodaje da ga je iznenadilo što je i Jovanović glasao za isti predlog.

Uljarević je, za kraj, glasao za predlog broj 1 da bi se, kako kaže, razlikovao od Jovanovića i Mitrovića.

Foto: TV Pink Printscreen

#Hit Tvit

#Televizija Pink

'