AKTUELNO

Funkcioner SNS i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić pisao je danas predsedavajućem Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru i poslanicima te evropske institucije zbog pretnji koje je od opozicije doživeo, kao i, kako tvrdi, još 16 ljudi, među kojima je i predsednika Srbije.

Vesić je na Facebooku naveo da je upoznao Mekalistera da je pre tri dana "milijarder" i opozicioni lider Dragan Đilas poslao huligane da prete njegovoj porodici i precizirao da je organizovao dolazak opozicije sa transparentima "Ti si sledeći" i "Vesiću završićeš dva metra pod zemljom" isped zgrade u kojoj živi.

Mekalistera je upoznao o 16 slučajeva direktnih pretnji Aleksandru Vučiću, Maji Gojković, Ani Brnabić, Biljani Popović Ivković kao i drugim funkcionerima, odbornicima ili pristalicama SNS i njihovim porodicama.

U tom pismu je naveo, kako kaže i metode kojima Đilasove pristalice prete - od poziva "na silovanje, pretnji vešanjem i streljanjem do fizičkih napada".

- Neću preterati ako kažem da je ovaj Đilasov metod napada na stanove i porodice političkih neistomišljenika u političkoj istoriji primenjivan samo od strane nacionalsocijalista Adolfa Hitlera i mađarske fašističke partije JOBIK - navodi Vesić.

Funckioner SNS u pismu Mekalisternu dodaje da to ne čudi, ako se zna da u političkoj koaliciji Dragana Đilasa važnu ulogu igraju fašistička stranka Dveri čiji lider otvoreno glorifikuju srpske saradnike nacista iz Drugog svetskog rata što je nezamislivo u današnjoj demokratskoj Evropi koja je sagrađena na temeljima antifašizma, napisao je Vesić.

- Nasilničko ponašanje Đilasovih pristalica ugrožava demokratske procese u Srbiji jer Đilas ne bira način da preuzme vlast u Srbiji - smatra Vesić.

Kako je on rekao, u bilo kojoj zemlji EU ovakva koncentracija kapitala i medija u rukama političara kao što je Đilas bila bi sankcionisana jer predstavlja ugrožavanje demokratije.

Vesić je izrazio uvrenje da bi većina tih urednika bila spremna da to posvedoči i poslanicima EP ako bi bili pitani.

- U bilo kojoj zemlji EU političar za koga bi se pojavio dokaz da se tako ponašao prema policajcu bio bi zauvek uklonjen iz javnog života - napisao je Vesić i dodao da su svi urednici koji su objavili taj snimak pretnje "direktno ili indirektno" dobili od njega pretnju "da će im se osvetiti ili da im to neće zaboraviti - navodi Vesić.

Zamenik gradonačelnika navodi da se sve pretnje, njemu njegovoj porodici, Vučiću, i ostalim funkcionerima SNS i čelnicima Srbije dešavaju pod izgovorom da se bore za promenu izbornih uslova i izbornog procesa, koji su sami kreirali kada su bili na vlasti i koji do danas nisu promenjeni.

- Sve to rade da se po svaku cenu vrate na vlast bez izbora - rekao je Vesić.

Očigledno vodeći se makijavelističkom tezom da cilj opravdava sredstvo, te svakodnevno povlače poteze nedopustive i neprhivatljive za Srbiju, kao demokratsku državu, a koji se temelje na napadima na političke neistomišljenike, govoru mržnje i pozivu na linč.

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

'