AKTUELNO

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je da je ubistvo 13 krajiških Srba na Koranskom mostu u Karlovcu, na današnji dan 1991, "jedan od brojnih dokaza ustaškog karaktera režima" prvog predsednika samostalne Hrvatske Franje Tuđmana.

U saopštenju za javnosti, Linta je podsetio da su hrvatska policija i paravojne formacije 21. septembra 1991. godine na Koranskom mostu ubili 13 a teško ranili četiri pripadnika rezervnog sastava JNA, uglavnom iz kordunaškog mjesta Krnjak, a tim "svirepim zločinom poslana je jasna poruka srpskom narodu na Kordunu i šire da im nema života u Tuđmanovoj Hrvatskoj".

On je takođe podsetio da je hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin osudilo tek 2014. godine Mihajla Hrastova na svega četiri godine zatvora, što predstavlja duboko ponišavanje i vređanje ubijenih Srba i njihovih porodica.

- Hrvatsko tužilaštvo i sud su za ovaj zločin optužili samo Hrastova iako su sudsko-medicinski nalazi jasno pokazivali da je u ovom brutalnom zločinu učestovalo više ljudi. Pored toga, nije utvrđeno ko su bili nalogodavci ovog zločina - istakao je Linta.

On je ponovo zatražio od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene istragu za zločin na Koranskom mostu s ciljem da nalogodavci i ostali izvršioci ubistva 13 krajiških Srba budu procesuirani.

#Miodrag Linta

'