AKTUELNO

Srbija je ozbiljna država koja ima Ustav i zakone i ne sme da se pretvori u opitnu stanicu u kojoj će Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić da sprovode političke eksperimente, a sve zato što ih narod ne podržava i zato što ne mogu da opravdaju bojkot izbora, izjavio je danas funkcioner SNS Aleksandar Martinović.

Martinović, koji je danas učestvovao na okruglom stolu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, rekao je da nije mogao da veruje da ga je na tom skupu dočekao predlog zakona o predizbornoj vladi Srbije, o predizbornoj vladi AP Vojvodine i o predizbornim organizma lokalne samouprave.

- Rekao sam da je to protivustavno, to ne postoji, takve formulacije ne postoje u Ustavu, ne postoje nigde ni u jednoj demokratskoj državi zašto nešto tako da postoji u Srbiji - upitao je Martinović.

Naveo je da je na početku današnjeg okruglog stola predsednik Nove stranke Zoran Živković izveo politički performans i najbrutalnije izvređao predsednika Srbije i SNS Aleksandar Vučića, ismevao mu se za sve što radi i potom je sa kolegom napustio skup.

- Ako izuzmemo Zorana Živkovića, koji očigledno više ne predstavlja bilo kakvu političku snagu u Srbiji, moj lični zaključak vezan za sve te brojne ideje kako treba reformisati naš politički sistem je, kad sve saberete i oduzmete, da se sve svodi na jedno - samo da pronađemo neki način da sprečimo Vučića da uopšte učestvuje na izborima ili u izbornoj kampanji - kaže Martinović.

Naveo je da je danas rekao i predstavnicima NVO i predstavnicima pojedinih političkih stranaka da je Zakon o izboru narodnih poslanika doneo DOS 2000. godine, da je prvobitni Zakon o finansiranju političkih aktivnosti predložila vlada Zorana Živkovića, da je 2011. donet novi Zakon o finansiranju političkih aktivnosti kada je predsednik Repubilke bio Boris Tadić i kada je taj zakon u parlamentu izglasala DS.

- U to vreme posle 2.000 imali ste izbore 2003, 2007, 2008, pa 2012. i ništa nije bilo sporno u tim zakonima sve dok je DS, odnosno dok su stranke DOS-a, uspevale posle tih izbora da formiraju vlast u Srbiji - naveo je Martinović.

Problem je, kaže, nastao, po njima, onoga momenta kada je po tim zakonima koje su oni donosli pobedio Vučić i SNS.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od tada u Srbiji navodno ništa ne funkcioniše, Vučić je diktator, imamo najgori mogući politički sistem. I danas sam pitao kažite mi sve te vaše ideje, kako treba reformisati politički sistem u Srbiji, sve je to super, ali kažite mi gde to postoji? Da li to postoji u bilo kojoj civilizovanoj, demokratskoj državi na svetu ili u EU? Jel to postoji u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji. Pa ne, kaže, to ne postoji nigde, ali bi bilo dobro da postoji u Srbiji - naveo je Martinović.

Upitan da li je danas bilo prihvatljivih predloga na temu medija i finansiranja političkih partija, Martinović je rekao da je SNS pokazala zaista dobru volju učešćem na ovim sastancima da sasluša mišljenje i nevladinih organizacija i opozicionih stranaka o tome šta treba promeniti u oblasti medija i finansiranja političkih aktivnosti.

- I danas smo rekli da su za za nas neke ideje prihvatljive, ali da prethodno mora da se definiše šta je izborna kampanja, šta su javni resursi, šta se podrazumeva pod pojmom javnog, a šta stranačkog funkcionera. Ima ideja koje su i za nas prihvatljive, ali će biti potrebno izvesno vreme da se određene stvari iskristališu - naveo je Martinović.

Na okruglim stolovima više ne učetvje Savez za Srbiju, a Martinović kaže da će SNS i dalje učestvovati na tim skupovima i da naprednjaci imaju dobru volju da razgovaraju i prihvate sve ideje koje mogu zaista da unaprede naš politički sistem.

- Ali, nismo spremni da prihvatimo da Srbija bude mesto u kome će oni koji su opljačkali Srbiju, koji su nas doveli do političkog i ekonomskog sloma da sprovode bilo kakve političke eksperimente - poručio je Martinović.

Upitan o odluci SzS o bojkotu izbora, Martinović kaže da je njima jasno da nemaju šta da traže na izborima na kojima učestvuje Vučić.

- Smisao svih njihovih predloga je da se zabrani učešće Vučića na izborima, kada Vučić i SNS ne bi učestvovali na izborima, oni bi naravno na tim izborima učetsvovali, ali pošto znaju da će Vučić da ih potuče do nogu oni traže razlog zašto da ne izađu na izbore - naveo je Martinović.

Problem SzS je, navodi, što ih narod neće i zato bi da spreče Vučića da uopšte učestvuje na izborima.

- Što se mene lično tiče, njihova je stvar da li će da učestvuju na izborima, ali učestvovali oni na izborima ili ne, ni na koji način neće dovesti u pitanje legitimitet vlasti u Srbiji, legitimitet predsednika Republike i legitimitet nove Narodne skupštine - zaključio je Martinović.

#Aleksandar Martinović

'