AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da opozicija kalkuliše šta im više odgovara i naglasio da im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će 90 odsto onoga što traže dobiti.

-Pošto ne mogu da dobiju mnogo učešćem, nekako im je lakše da će to biti bojkot. Vučić je rekao da će im dati sve što traže, samo da se utvrdi šta tačno traže - rekao je Dačić za Pink.

Govoreći o incidentu ispred Predsedništva Srbije, Dačić kaže da je to pokušaj novih impulsa "zamrlim opozicinonim aktivnostima".

Foto: TvPink Printscreen

- Izborni uslovi, čiju izmenu traži deo pristalica opozicije, su iz vremena Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića.

-To su izborni zakoni i pravila koji su doneti tada, kao i načini finansiranja, učešće funkcionera... - rekao je Dačić.

Kaže da ga nedavni razgovori između vlasti i opozicije podsećaju na razgovore u kojima je i on učestvovao na okrugom stolu vlasti i opozicije 1992. godine, te navodi da je opozicija tada imala sličnu situaciju kao i sada, jer im je bio kriv izborni sistem.

Demokrate morati da povedu računa hoće li na narednim izborima da pridobiju povrenje Srba

Dačić se osvrnuo i na reakciju američkih demokrata, koji su ga optužili da se meša u unutrašnje stvari SAD kada je najavio da će od Srba tražiti da u Americi glasaju za Donalada Trampa, rekavši da Srbi imaju pravo da biraju za koga će da glasaju na američkim izborima i dodao da će demokrate morati da povedu računa hoće li na narednim izborima da pridobiju povrenje Srba.

Dačić je to rekao povodom reagovanja američkih političara iz redova demokrata na njegovu izjavu o tome kako bi Srbi trebalo da materijalizuju svoju podršku američkom predsedniku Donaldu Trampu.

- Srbi imaju pravo da biraju onoga za koga misle da će raditi u njihovom interesu. S druge strane, svaki političar vodi računa o tome da li će biti izabran i sada će demokrate morati da povedu računa hoće li da pridobiju poverenje Srba - rekao je Dačić.

Dodaje i da je većina Srba na prethodnim izborima glasala za Trampa zbog negativnog osećaja koji naši ljudi imaju prema demokratama i Bilu Klintonu zbog dešavanja iz 1999. godine.

- Kažu da je moja izjava loša jer ja pravim neprijatelja. Srbi neće imati veće neprijatelje od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i njegove državne sekretarke - rekao je Dačić.

Dačić je kazao da su neke od izjava Klintona, poput one da "Srbi ne samo da su krvi za Prvi svetski rat, već bez njih ne bi bilo ni holokausta", u svojoj knjizi je napisao da je u Oluji navijao za Hrvate, a za vreme ratnih sukoba u Jugoslaviji bio je jedan od onih koji je govorio laži da su Srbi izvršili masakr nad civilima.

- I sada bi trebalo ja za njih da glasam? Pa nikada. Srbi imaju pravo da biraju za koga misle da će raditi u njihovom interesu - rekao je Dačić.

Primetio je i da albanska dijaspora ima veći uticaj u SAD, zato što srpska dijaspora nije dobro organizovana, te da je to bio još jedan od povoda njegove izjave.

Trampova administracija, podseća Dačić, promenila je način gledanja na situaciju na KiM, dok je, kaže, prethodna administracija gledala Kosovo kao "svoje čedo", a sadašnja se zalaže za kompromisno rešenje.

Kazao je da u Americi oko pola miliona Srba ima pravo glasa.

#Ivica Dačić

'